Насловна Живи свет Биљке 12. март – Данас је посебан дан: Засадите цвет!

12. март – Данас је посебан дан: Засадите цвет!

858
0

Ових дана нас је лепо време натерало да ишетамо из затворених простора и обрглимо дивно небо изнад себе. Некако, иако неизвесно, у ваздуху већ можемо осетити мирисе надолазећег пролећа и нико не може остати равнодушан према млаким сунчевим зрацима.

Међу многим предивним биљкама, данас је познато преко 250.000 цветница (претпоставља се да их има знатно више), које се издвајају због својих цветова како и само име каже. Свако од нас може у толиком изобиљу живота пронаћи нешто што га посебно радује и надахњује и посадити га на данашњи дан, јер 12. март представља дан посвећен садњи цвећа. Када бисмо рекли да су биљке нашле различите начине да уђу у наше животе, вероватно се не бисмо правилно изразили јер смо ми ти који смо тражили шаролике начине да их укључујемо у своје животе. Пре свега, не бисмо преживели без њих ни у егзистенцијалном ни у духовном и социјалном смислу. 

Биљке су пре свега храна и лек. Многи од нас након напорног дана, изморени главобољом похрле за аспирином, а нисмо ни свесни да су древни Сумери још пре 4000 година гулили стабло врбе и јели изгуљену кору знајући да ће на тај начин њихова бол престати. Тако је откривено да се овде налази полазно једињење за синтезу активне компоненте аспирина. 

Једна лепа цветница са Мадагаскара донела је велике промене у науци и медицини. Винка се традиционално користила код дијабетеса, али је  откривено да једињење изоловано из њених листова (винкристин) показује антитуморску активност. Данас је она веома распрострањена и може се видети као гајена, баштенска биљка. 

Винка (Catharanthus roseus)

Поред практичне примене, цветови у људима изазивају најлепша осећања и наводе их да испоље своје мисли и жеље кроз невероватан сплет симболике и опијености природном лепотом цветова. Познати су различити такозвани језици цвећа – флорографије. У Јапану се нпр. језик цвећа назива Hanakotoba (花言葉) и познато је колико људи из Јапана цене и поштују цветове. Сваке године се објављује календар цвећа са информацијама у којим периодима године је који цвет најлепши, као и у којим баштама је он најистакнутији. Нарочито је позната јапанска трешња – sakura– која асоцира на чистоту, племенитост и достојанство. Поред трешње, веома поштују и перунику која представља симбол херојства и снаге јер њени листови подсећају на сечиво мача и хризантему која симболизује дуговечност и може се видети чак и на јапанском пасошу.

Учестало се језик цвећа користио у викторијанској ери, али су биљке од давнина у себи скривале деликатне поруке. Античка Грчка и њена богата историја обилују митовима, а један од најпознатијих јесте мит о Нарцису знаном по несвакидашњој лепоти. Момак заљубљен у свој одраз у огледалу језерске воде, претворио се у истоимени цвет. 

Нарцис (род Narcissus)

Поред суштинског значаја за човека, биљке су неопходне и многим животињама које их користе за исхрану или их на други начин употребљавају. Цветнице су веома значајне за инсекте опрашиваче јер се они хране нектаром и поленом. Данас се све чешће говори о потенцијалном изумирању пчела. Неконтролисана употреба пестицида је један од кључних фактора ове појаве која, иако звучи као преувеличавање, може невероватно да измени начин функционисања човечанства. Као пример ћу навести то да од 100 усева који обезбеђују око 90% наше хране, 35% њих се опрашује пчелама. Поред овога, појављују се и паразити који наносе штете пчелињим друштвима. Лаички појашњено, опрашивање које врше пчеле и други инсекти (и неке друге животиње) неопходно је  за касније плодоношење, а без плодова које добијамо од биљака наша трпеза би се значајно променила, зар не? Да ли бисмо уопште преживели? Када нема плодова цветница, нема ни семена, дакле нестају биљке. Како бисмо се снашли онда?

Оно што можемо урадити за све, за нас као љубитеље живота, за нашу децу и за наше животиње, скраћено речено – за наш свет, јесте да посадимо пар садница које су нам нарочито драге. У зависности од тога да ли живите у стану, имате терасу или баштицу, можете изабрати много дивних биљака које ћете укоренити у свој живот. Лаванда вам, поред лепог мириса и лепог изгледа, може даривати добро средство против мољаца у ормару. Она је, такође, једна од оних биљака које су важне за пчеле јер има дуг период цветања и богата је нектаром. Мајчина душица је такође веома корисна и естетски и у домаћинству јер се може употребити као зачин и као лек када нас мучи кашаљ. Мада, ускоро ће пролеће!

Надамо се да нас више те прехладе неће гонити. Можемо посејати сунцокрет да нам дочара утисак лета и својим великим сатовима пренесе сунце на тло. Или неке љубичице, или можда лале, зумбуле… Хмм! Има их толико да је немогуће одлучити се за само један! Али, један је заиста довољан за почетак. Само један цвет може улепшати дан. Треба нам само добра воља, вода, мало земље и посуда чији изглед не мора бити битан јер ће рађање живота из ње зауставити дах. 

Застаните, изаберите неки цвет, начините му дом и дајте му време. Посматрајте како пробија земљу тихо и како је одједном у пуном цвату, а до јуче је био покопан. Није ли зато биље веома инспиративно многим уметницима? 

Дајте добар пример свом детету. Учите га од малена колико је вредан живот нечега што на први поглед само постоји и нема неку сврху. Нека оно постави семе у чантрицу, нека сваког дана стоји уз саксију чекајући тренутак када се појављује младица и нека са осмехом и ведрином у очима захвали цвету на том постојању. Захвалимо се сви на исти начин – ведрином и радошћу! 

Један малени цвет
још ни проговорио није
а већ је знао све тајне Сунца
и све што земља крије.

Један малени цвет
не зна да чита и пише,
ал’ зна шта је живот, шта је свет,
и мирише, мирише.

Бранко Миљковић

Ханами представља јапански традиционални обичај посматрања цвећа. Најчешће се људи окупљају у парковима испод стабала трешње и проводе време са породицом и пријатељима дивећи се лепоти цветова. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име