NaslovnaSvet oko nasVoda14. mart – Međunarodni dan borbe za reke

14. mart – Međunarodni dan borbe za reke

338
0

Shodno događajima koji su se odigrali u proteklih godinu dana u vezi sa rekama na Balkanu, ovaj datum nam je veoma značajan. Danas je 14. mart, internacionalni dan borbe/akcije za reke naše planete. 

Ali hajdemo od početka. Šta je to reka i šta ona predstavlja za nas? Za reku možemo da kažemo da je ona jedan veliki prirodni vodotok koji ima svoj izvor, ušće i pritoke. Jedna reka nama može da znači mnogo. Pre svega, ona je izvor vode koja može biti za piće ili neke osnovne potrebe. Reka ima važnu ulogu u kruženju materije i vode u prirodi. Reka takođe može biti izvor energije. Može biti i put. Reka je i izvor hrane. Reka je važan element životne sredine i stanište mnogim vrstama. Od davnina je poznato da se čovek uvek naseljavao na obalama reka ili drugih vodenih površina. To je kroz istoriju i ostalo kao neka instinktivna navika, kada pogledamo, većina gradova leži na reci ili ušću reka, obalama mora i okeana, kao i jezera. Zato reke pripadaju svima nama, jer smo ih nasledili, ali isto tako svi treba da imamo odgovornost prema tim rekama i da budemo tu za njih, jer su one oduvek tu bile za nas.

Nekada se smatralo da je jedno od bogatstava i vrednosti planete Zemlje voda, sada je to isključivo samo kvalitet vode. Kvalitet vode u proteklih par godina se drastično smanjio, toliko da je voda za piće i korišćenje negde pravi luksuz. Reke su posebno blago koje imamo, ali nedovoljno cenimo i pogrešno iskorišćavamo. Mi vodu koristimo i smatramo je kao potrebu, ali ona je više od potrebe – ona je život!  

Reke su jako bitne za naše ekosisteme, one su stanište mnogim vrstama, a služe i kao izvor pijaće vode mnogim životinjama, kao i ljudima.

Ako se ne izborimo za naše nasleđe od prirode, možda nikada više nećemo moći prošetati kejom i pustiti misli niz reku, jer te reke više neće biti. Jer danas, sutra, zateći ćemo osušeno korito u kome su školjke od automobila, veš-mašina ili šporet. A zar nije, umesto toga, lepše videti lepu čistu reku, punu rečnih školjki, riba, patkica ili labudova? Ako vam se druga slika čini mnogo lepšom, onda se izborite za svoju reku, ma i onu najmanju, već danas. Reka nije deponija ni kanalizacioni vod, reka je jedan od osnova života, ne samo naših nego svih živih bića na planeti. U reci nije mesto veš-mašini ili šporetu, već rečnom raku, pastrmki, žabi ili samom čoveku koji će je čuvati i braniti od loših antropogenih uticaja. 

U rekama je visok biodiverzitet. Reke su staništa mnogim živim bićima, neretko i onih ugroženih. Neke od strogo zaštićenih i ugroženih vrsta koje se mogu naći u rekama na teritoriji Srbije su makedonska pastrmka, potočni rak, mladica, kečiga, potočna mrena… Svaka reka, rečica, potok i rukavac ima svoju ulogu. Svaki ovaj ekosistem je poseban i raznovrstan i svaka promena koja nastupi u tom ekosistemu može biti trajna i ostaviti loše posledice. 
Brane i hidroelektrane su prvi i najveći problemi koji danas prete rekama. Neki ostali, ali ne i manje zanemarljivi, jesu preterani i ilegalni izlov riba, divlje deponije, otpadne vode, motorna plovna vozila, cvetanje vode…

Balkansko poluostrvo, kao i sama Srbija, bogato je rekama, ali koliko se brinemo za njih? Do sada već poznata akcija pod nazivom „Odbranimo reke Stare planine“ je postigla uspeh i dala na značaju koliko su nam reke dragocene.

Zanimljivosti:

  • Najduža reka na planeti je Amazon, ima dužinu čak od 7100 kilometara!
  • Najkraća reka u Evropi se nalazi baš kod nas! To je reka Vrelo ili Godina, jer njena dužina iznosi samo 365 metara.
  • Kompozicija Bedžih Smetana „Vltava“ kroz celu kompoziciju muzikom opisuje nastanak reke iz izvora sve do njenog ušća.
  • Cvetanje Tise je jedinstven događaj koji se odvija kod nas. Reč je o prirodnom fenomenu – sezoni parenja insekta Tiski cvet.
  • Najduža reka u Srbiji je Dunav i protiče kroz čak 10 država.
Tiski cvet

Zato, izborimo se za naše izvore života već danas, jer voda pamti sve-čuvajmo je!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime