Насловна Еко календар 14. април – Дан делфина

14. април – Дан делфина

6429
0
Време читања: 3 минута

Овај датум обележава се као Дан делфина, једних од најпаметнијих животиња на свету. По својој невероватној интелигенцији делфини се у животињском свету налазе на трећем месту, а испред њих су само шимпанзе и слонови.

Пре свега, морам признати да су ми делфини одмалена били једна од омиљених врста животиња, иако тада нисам ни била свесна о бројним занимљивим особинама које карактеришу ове животиње.

Сви знамо да делфини живе у морима и океанима, али они нису рибе. Делфини су заправо сисари адаптирани на живот у води, а њихово име би у преводу са старогрчког значило „риба са материцом“. Оно  што је јако занимљиво јесте чињеница да спавају „са пола мозга“ док им је друга половина мозга увек будна и активна, јер ове животиње не могу да дишу аутоматски па је контрола дисања потребна нон-стоп. Након неког времена друга половина ће заспати док ће прва бити у будном стању.

Довољно су паметни да препознају свој одраз у огледалу, а још невероватнија особина је развијен језик помоћу којег комуницирају међусобно у јатима у којима живе. Овај језик научници још увек нису успели да одгонетну и дешифрују, али се сматра да чак једни друге дозивају именима.

Имају изванредно чуло слуха, а поседују и структуру на врху главе која се понаша слично као сонер, што им додатно олакшава оријентацију у простору и чини чулне могућности беспрекорним. Ова структура се налази на горњој страни главе у виду отвора.

Научнике такође фасцинира и њихова моћ потпуне регенерације ткива при посекотинама или повредама, због чега им ране јако брзо зарастају.

Оно што ове животиње нарочито издваја од осталих, јесте њихова љупка и питома природа. Делфини су веома социјалне животиње које живе у великим и добро организованим заједницама. Врло су дружељубиви а неретко воле и потенцирају контакт са људима. Доказано је да испољавају не само емоције већ и хумор, емпатију, висок степен самоконтроле, али и добар укус за музику. Бројни су случајеви када је један делфин или више њих на различите начине спасао људе у мору.

Делфини се још и користе за лечење аутистичне деце. Аутизам је развојни поремећај који се јавља у раном животном добу деце а највише погађа способност комуникације и социјалне интеракције, деца су повучена у себе, имају проблема са пажњом и спавањем. Примећено је да делфини реагују потпуно другачије на оболелу децу, њихови покрети су нежни и пажљиви, весело се играју и прскају водом око себе. Пријатан звук који испуштају али и ултразвуци које емитују благотворно делују на нервни систем деце. Укључивање животиње у свакодневницу особа оболелих од аутизма може повећати њихову способност социјалне интеракције и уопште њиховог повезивања са окружењем. О томе како ове терапије изгледају можете погледати на следећем линку:

На жалост, дивне особине ове животиње се у великој мери искоришћавају на негативан начин па се тако масовно изловљавају, издвајају из природних станишта и гаје у акваријумима и различитим базенима како би касније служили као забава посетиоцима, за прехрамбену или текстину индустрију. Све ово је довело до тога да неким врстама делфина прети истребљење.

У сваком случају, ове грациозне и доброћудне животиње заслужују да им се посвети бар један дан у години како би се скренула пажња о томе са каквим изванредним бићима делимо нашу планету Земљу и колико их треба ценити и поштовати.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име