Насловна Еко календар 2. фебруар – Дан мрмота

2. фебруар – Дан мрмота

4332
0
Време читања: 3 минута

Данас обележавамо дан симпатичних и слатких глодара – мрмота! Иако врста није толико заступљена на подручју Србије, не можемо да одолимо, а да их не споменемо.

Иако је празник највише популаран и проистекао из САД, постао је светски познат и значајан као подседтник на још једну заштићену животињску врсту. Осим што је популаризован и занимљив празник у свету, мрмотима се на овај начин посвећује пажња као још једној од заштићених врста.

Мрмоти су глодари (лат. Rodentia) из породице веверица (лат. Sciuridae). Примарно су биљоједи, али поред тога једу и ситне инсекте и пужеве. Занимљиво је да понекад поједу и птиће које случајно нађу. Као мишеви, зечеви и остали глодари, мрмот има секутиће који непрестано расту па мора често нешто да глође да би их трошио. Мрмот има веома оштар вид, а уши му хватају и најслабији звук. Непосредно пред зимски сан, мрмоти пију огромне количине воде, што је занимљиво јер преко летњих месеци уопште не пију воду. Њихов зимски сан траје од октобра до марта, а животни век им је око осамнаест година. Када се нађу у опасности мрмоти звижде како би упозорили друге на опасност која долази, како то звучи можете чути овде.

Како би избегли грабљивице, мрмоти се спашавају тако што беже у своје јазбине или се пењу на дрвеће. Колико год нама симпатично изгледали, ови глодари су по природи веома агресивни и територијални.

Мрмоти су веома корисне животиње и пријатељи пољопривредника. Они своје јазбине уступају другим животињама попут лисица и творова који се хране мишевима, инсектима попут скакаваца и осталим штеточинама које уништавају пољопривредне усеве. Осим тога, мрмоти копају канале и јазбине под земљом и тиме проветравају земљиште и избацују хумусни слој земљишта на површину.

Као и многе врсте, мрмоти се такође користе за медицинска истраживањима рака јетре изазваним хепатитисом Б. Такође се као и многи глодари лове иако су заштићена врста.

У историји, Дан мрмота се први пут спомиње 1840. године у Пенсилванији, а први пут званично је обележен 1887. године исто у Пенсилванији у градићу Панксатонију (енг. Punxsutawney). Према традицији, ако би мрмот изашао из јазбине другог фебруара и угледао своју сенку уплашио би се и вратио у јазбину, што је прогнозирало дужу зиму, а ако не би угледао своју сенку то би значило да пролеће долази раније.

Мрмот Фил
Извор: punxsyphil

Овај мрмот, Фил, је у међувремену постао светски познат, јер се његова популарност повећала након комедије са Билом Марејем (енг. Groundhog Day). Након филма само место је постало чак и светска туристичка атракција поготово у периоду Дана мрмота. Мрмот Фил из Панксатонија има чак и инстаграм профил! А осим популарног филма, мрмоти су нама познати још и по чувеној реклами за Milka чоколаду.

Међутим, Дан мрмота вуче корене још из неких других традиција, на пример, у Немачкој је то био јеж или јазавац који је предвиђао смену годишњих доба. Или као што у Србији постоји народно веровање да мечка може предвидети крај зиме и долазак пролећа.

Овај дан нас подсећа да свако има своју улогу на планети и зато је битно очувати биодиверзитет и подићи свест о заштићеним и угроженим врстама.

За крај, поздрав од мрмота Фила који вас позива да обележите Дан мрмота! ☺

Извор: punxsyphil


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име