NaslovnaEko kalendar2. februar – Dan mrmota

2. februar – Dan mrmota

760
0

Danas obeležavamo dan simpatičnih i slatkih glodara – mrmota! Iako vrsta nije toliko zastupljena na području Srbije, ne možemo da odolimo, a da ih ne spomenemo.

Iako je praznik najviše popularan i proistekao iz SAD, postao je svetski poznat i značajan kao podsedtnik na još jednu zaštićenu životinjsku vrstu. Osim što je popularizovan i zanimljiv praznik u svetu, mrmotima se na ovaj način posvećuje pažnja kao još jednoj od zaštićenih vrsta.

Mrmoti su glodari (lat. Rodentia) iz porodice veverica (lat. Sciuridae). Primarno su biljojedi, ali pored toga jedu i sitne insekte i puževe. Zanimljivo je da ponekad pojedu i ptiće koje slučajno nađu. Kao miševi, zečevi i ostali glodari, mrmot ima sekutiće koji neprestano rastu pa mora često nešto da glođe da bi ih trošio. Mrmot ima veoma oštar vid, a uši mu hvataju i najslabiji zvuk. Neposredno pred zimski san, mrmoti piju ogromne količine vode, što je zanimljivo jer preko letnjih meseci uopšte ne piju vodu. Njihov zimski san traje od oktobra do marta, a životni vek im je oko osamnaest godina. Kada se nađu u opasnosti mrmoti zvižde kako bi upozorili druge na opasnost koja dolazi, kako to zvuči možete čuti ovde.

Kako bi izbegli grabljivice, mrmoti se spašavaju tako što beže u svoje jazbine ili se penju na drveće. Koliko god nama simpatično izgledali, ovi glodari su po prirodi veoma agresivni i teritorijalni.

Mrmoti su veoma korisne životinje i prijatelji poljoprivrednika. Oni svoje jazbine ustupaju drugim životinjama poput lisica i tvorova koji se hrane miševima, insektima poput skakavaca i ostalim štetočinama koje uništavaju poljoprivredne useve. Osim toga, mrmoti kopaju kanale i jazbine pod zemljom i time provetravaju zemljište i izbacuju humusni sloj zemljišta na površinu.

Kao i mnoge vrste, mrmoti se takođe koriste za medicinska istraživanjima raka jetre izazvanim hepatitisom B. Takođe se kao i mnogi glodari love iako su zaštićena vrsta.

U istoriji, Dan mrmota se prvi put spominje 1840. godine u Pensilvaniji, a prvi put zvanično je obeležen 1887. godine isto u Pensilvaniji u gradiću Panksatoniju (eng. Punxsutawney). Prema tradiciji, ako bi mrmot izašao iz jazbine drugog februara i ugledao svoju senku uplašio bi se i vratio u jazbinu, što je prognoziralo dužu zimu, a ako ne bi ugledao svoju senku to bi značilo da proleće dolazi ranije.

Mrmot Fil
Izvor: punxsyphil

Ovaj mrmot, Fil, je u međuvremenu postao svetski poznat, jer se njegova popularnost povećala nakon komedije sa Bilom Marejem (eng. Groundhog Day). Nakon filma samo mesto je postalo čak i svetska turistička atrakcija pogotovo u periodu Dana mrmota. Mrmot Fil iz Panksatonija ima čak i instagram profil! A osim popularnog filma, mrmoti su nama poznati još i po čuvenoj reklami za Milka čokoladu.

Međutim, Dan mrmota vuče korene još iz nekih drugih tradicija, na primer, u Nemačkoj je to bio jež ili jazavac koji je predviđao smenu godišnjih doba. Ili kao što u Srbiji postoji narodno verovanje da mečka može predvideti kraj zime i dolazak proleća.

Ovaj dan nas podseća da svako ima svoju ulogu na planeti i zato je bitno očuvati biodiverzitet i podići svest o zaštićenim i ugroženim vrstama.

Za kraj, pozdrav od mrmota Fila koji vas poziva da obeležite Dan mrmota! ☺

Izvor: punxsyphil


ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime