Насловна Еко календар 2. март – Дан старих ствари

2. март – Дан старих ствари

2038
0
Време читања: 3 минута

Свима беспотребне и у исти мах неопходне. Некима непроцењиве, некима безвредне, другима пак корисне, а некима од нас неодољиво забавне. 

Решење ове загонетке можете наслутити. Ради се о свима нама добро познатим старим стварима. Други март је међународни дан старих ствари, те смо одлучили да га адекватно обележимо и предложимо вам начине на које их можете искористити.

У данашње време, већина старих ствари је на цени. Када говоримо о намештају, одраз укуса и стила су свакако –  антиквитети. Исто важи и за уметничка дела, грнчарију, накит, аутомобиле, некретнине… Међутим, када се овај феномен одавања поштовања старим стварима десио, и на чију иницијативу, никоме није познато. Али, ако боље размислимо, данас тек купљена ствар већ је у некој будућности стара, а исто важи и за нас. Тако да по угледу на вино, можемо уз мало труда искористити године које долазе и у корист осталих ствари. Данашњи дан је као створен за истраживање по сопственим стварима. Имајте на уму да многе од њих једнога дана могу постати цењени антиквитети. У том случају неопходно је да о њима адекватно водите рачуна и заштите их. Веома чест пример су старе новчанице или поштанске маркице које из године у годину добијају на цени, а код нас је обичај да их се решавамо. Уколико имате старе ствари које у вама буде носталгију или сматрате да су вредне, савет је свакако рестаурација. Ако  вас занима како старе ствари изгледају пре и после рестаурације као и колико величанствене могу бити, моја топла препорука је да посетите Музеј науке и технике и сведочите технолошком и културном напретку људске цивилизације, шетајући кроз векове на само неколико стотина квадрата. Наравно, не можемо да избегнемо оне вероватније опције, а то су заиста свакодневне стварчице које се мало по мало гомилају. У тим случајевима, ствари треба, уколико је могуће, однети на рециклажу, или у случају гардеробе и ствари неоходних за живот, свакако донирати. За све вас који сте то много пута пожелели, али нисте знали где треба однети ствари,упутићемо вас на страницу Црвеног Крста, где ћете сазнати све што вас занима везано за ову тему. 

И за крај, оставила сам мени лично омиљену опцију коришћења старих ствари, бескрајно корисну по све нас. Наиме, у доба глобалног конзумеризма и сивила, полако, али сигурно, постајемо само познаници са својом креативношћу, а потпуни странци са ничим изазваном радозналошћу. И баш зато, старе ствари су идеалан алат да подстакнете своју машту и сналажљивост и унапредите своју моторику кроз забаву. Од сваке перлице, мајице, жице или папира, можете направити гомилу лепих и корисних ствари. Фантастичне идеје можете наћи на пинтересту и фејсбук страници која се бави искључиво начинима на које можете употребити и преобликовати дотрајале и непотребне ствари. 

По свом обичају, пожелећу вам срећан овај, као и сваки наредни дан и надам се да ће други март свима постати синоним за прегршт иновативних, племенитих  и корисних идеја, јер на крају крајева… и нас чека старост, па хајде на време да научимо како је учинити што лепшом.  Поздрављам вас, а до следећег текста, будите ми старији и забавнији! 

(За више идеја како да поново искористите старе ствари на креативан начин, погледајте албум са фотографијама које су учествовале у ЕкоБлог наградној игри: Употреби поново 🙂 ) 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име