NaslovnaEko kalendar2. mart – Dan starih stvari

2. mart – Dan starih stvari

642
0

Svima bespotrebne i u isti mah neophodne. Nekima neprocenjive, nekima bezvredne, drugima pak korisne, a nekima od nas neodoljivo zabavne. 

Rešenje ove zagonetke možete naslutiti. Radi se o svima nama dobro poznatim starim stvarima. Drugi mart je međunarodni dan starih stvari, te smo odlučili da ga adekvatno obeležimo i predložimo vam načine na koje ih možete iskoristiti.

U današnje vreme, većina starih stvari je na ceni. Kada govorimo o nameštaju, odraz ukusa i stila su svakako –  antikviteti. Isto važi i za umetnička dela, grnčariju, nakit, automobile, nekretnine… Međutim, kada se ovaj fenomen odavanja poštovanja starim stvarima desio, i na čiju inicijativu, nikome nije poznato. Ali, ako bolje razmislimo, danas tek kupljena stvar već je u nekoj budućnosti stara, a isto važi i za nas. Tako da po ugledu na vino, možemo uz malo truda iskoristiti godine koje dolaze i u korist ostalih stvari. Današnji dan je kao stvoren za istraživanje po sopstvenim stvarima. Imajte na umu da mnoge od njih jednoga dana mogu postati cenjeni antikviteti. U tom slučaju neophodno je da o njima adekvatno vodite računa i zaštite ih. Veoma čest primer su stare novčanice ili poštanske markice koje iz godine u godinu dobijaju na ceni, a kod nas je običaj da ih se rešavamo. Ukoliko imate stare stvari koje u vama bude nostalgiju ili smatrate da su vredne, savet je svakako restauracija. Ako  vas zanima kako stare stvari izgledaju pre i posle restauracije kao i koliko veličanstvene mogu biti, moja topla preporuka je da posetite Muzej nauke i tehnike i svedočite tehnološkom i kulturnom napretku ljudske civilizacije, šetajući kroz vekove na samo nekoliko stotina kvadrata. Naravno, ne možemo da izbegnemo one verovatnije opcije, a to su zaista svakodnevne stvarčice koje se malo po malo gomilaju. U tim slučajevima, stvari treba, ukoliko je moguće, odneti na reciklažu, ili u slučaju garderobe i stvari neohodnih za život, svakako donirati. Za sve vas koji ste to mnogo puta poželeli, ali niste znali gde treba odneti stvari,uputićemo vas na stranicu Crvenog Krsta, gde ćete saznati sve što vas zanima vezano za ovu temu. 

I za kraj, ostavila sam meni lično omiljenu opciju korišćenja starih stvari, beskrajno korisnu po sve nas. Naime, u doba globalnog konzumerizma i sivila, polako, ali sigurno, postajemo samo poznanici sa svojom kreativnošću, a potpuni stranci sa ničim izazvanom radoznalošću. I baš zato, stare stvari su idealan alat da podstaknete svoju maštu i snalažljivost i unapredite svoju motoriku kroz zabavu. Od svake perlice, majice, žice ili papira, možete napraviti gomilu lepih i korisnih stvari. Fantastične ideje možete naći na pinterestufejsbuk stranici koja se bavi isključivo načinima na koje možete upotrebiti i preoblikovati dotrajale i nepotrebne stvari. 

Po svom običaju, poželeću vam srećan ovaj, kao i svaki naredni dan i nadam se da će drugi mart svima postati sinonim za pregršt inovativnih, plemenitih  i korisnih ideja, jer na kraju krajeva… i nas čeka starost, pa hajde na vreme da naučimo kako je učiniti što lepšom.  Pozdravljam vas, a do sledećeg teksta, budite mi stariji i zabavniji! 

(Za više ideja kako da ponovo iskoristite stare stvari na kreativan način, pogledajte album sa fotografijama koje su učestvovale u EkoBlog nagradnoj igri: Upotrebi ponovo 🙂 ) 

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime