Насловна Активизам и едукација 21. септембар – Светски дан чишћења

21. септембар – Светски дан чишћења

2507
0
Време читања: 3 минута

Светски дан чишћења је једна од највећих грађанских акција, а спроводи је глобална организације која уједињује 157 држава света, Let’s do it World. Овај дан се обележава једном годишње, треће суботе септембра, када се људи широм света окупе да би чистили отпад са улица, шума, плажа, река итд.

Ова прича почиње 2008. године у Естонији када се чак 50.000 људи окупило како би очистили целу државу за 5 сати. Тај чин мотивисао је многе да крену истим путем и данас ова организација окупља милионе људи широм света. Цела акција осмишљена је тако да свака држава има једног или више вођа који раде на томе да покрену и укључе што више људи на Светски дан чишћења, али и другим данима у години. Да би све било лакше и доступније, постоји сајт организације, на којем између осталог можете пронаћи приступ аликацији Тrashout за рачунаре, а апликацију можете скинути и на свој мобилни телефон преко гугл продавнице.

Борба за здравију, лепшу и чистију планету великим делом укључује и борбу против отпада, што је ова организација препознала. Зашто је отпад толики проблем? У складу са повећањем броја људи на планети, развојем и напретком цивилизације, долази до све већег нагомилавања отпада. Оно што га чини толико опасним јесте његов хемијски састав и то што он свакодневно доспева у земљиште, воду па чак и храну коју користимо. Проблем нагомилавања отпада настаје из различитих разлога. У неким државама је за то крива влада, негде становништво, а негде сви по мало. Међутим, веровали или не, постоје државе које немају проблем са отпадом, те га чак и увозе. Шведска представља пример одговорног управљања отпадом, о чему можете прочитати у тексту на нашем блогу, Зашто Шведска увози отпад.

Са друге стране, за разлику од Шведске, Србија се не може похвалити адекватним мерама регулисања отпада и решавања овог проблема. Често смо у прилици да налетимо на дивље депоније или једноставно видимо гомилу отпада у парковима, шумама и напуштеним пределима нашег града. Ове чињенице представљају још већи разлог да се сутра ујединимо, подигнемо свест о томе и урадимо нешто веома значајно за нашу државу, али и целу планету, као што многи волонтери раде већ годинама.

Светски дан чишћења 2018. године
Извор: Екостарпак

Циљ обележавања Светског дана чишћења није да се свет очисти баш тог дана, већ да се повећа свест људи о томе колики проблем представља наше несавесно управљање ресурсима и отпадом, али и да се људи удруже и сарађују у решавању овог проблема. Идеја организације је да ова прича и акција доспе до свих људи и уједини све слојеве друштва, јер је чињеница да је здрава планета потребна свакоме.

Захваљујући организацијама Екостар пак, SBB фондација, Let’s do it Srbija, Rotary club Belgrade Sava и заједницама Trash hero Београд и Не прљај, немаш изговор, Светски дан чишћења обележава се и у Србији. Ове године акција ће бити спроведена на неколико локација и у Кошутњаку, парк-шуми којом сви волимо да прошетамо или одморимо. Нажалост, нисмо сви тако пажљиви према природи, па често можемо да видимо отпад у овој београдској оази. Позивамо вас да дођете сутра у 10h, да сви заједно покажемо колико волимо природу. Такође, организатори позивају да донесете конзервирану храну и средства за хигијену која ће бити донирана социјално угроженим породицама. Све информације о организацији и локацијама сутрашњег догађаја можете прочитати овде. Уколико одлучите да идете на Кошутњак, видимо се тамо, где ћемо сви имати прилику да постанемо део једне глобалне организације и у великој мери утичемо на заштиту животне средине!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име