Насловна Еко календар 25. април – Светски дан пингвина

25. април – Светски дан пингвина

2969
0
Време читања: 5 минута

Данас смо одлучили да посетимо јужни пол, Антарктик. Дружићемо се са пингвинима, јер је ипак ово дан који посвећујемо само њима.
Није познато од кадa се овај датум обележава широм света, али знамо да идеја потиче из истраживачког центра на јужном полу „McMurdo Station“.

Извор: maps.google.com

Тадашњи научници су приметили да врста пингвина Pygoscelis adeliae, код нас позната као адела, почиње да мигрира увек око 25. априла, па су решили да јој на овај начин пожеле срећан пут и да притом остатак света подсете на ова преслатка створења.

Кретање ове миграторне врсте. (лево); Адела пингвин – Pygoscelis adeliae (десно).
Извор: www.antarctica.gov.au

Ми смо птице које не лете

Пингвини (Sphenisciformes) припадају групи птица које не лете. Еволуција им је заменила крила за пераја јер половину свог живота проводе у води. Док пливају, лове свој плен, ситну рибу и лигње.

Намерно смо шарени

Трбух, леђа и глава су прекривени кратким и густим перима. На трбуху су пера бела, а на леђима тамна, готово црна. За то постоји и разлог. Наиме, оваква расподела боја представља камуфлажу за плен и за предаторе. Док су под водом, када се посматрају са доње стране, бели трбух се не истиче услед утицаја сунчеве светлости, а када се налазе испод посматрача њихова тамна леђа се стапају са тамним морским дном. На овај начин пингвини се успешно шуњају до плена и крију од предатора. Највећи непријатељи пингвина су морски леопард и ајкула.

Све видимо, све чујемо

Чула вида и слуха су добро развијена. Оштар вид им омогућава лов на великим морским дубинама која су слабо осветљена. Спољашњих ушију нема, као ни код осталих птица. При роњењу, унутрашње ухо се затвара уз помоћ пера, како не би дошло до оштећења услед повећања притиска.

Не брините, неће нас појести антарктичка зима

Контролишу своју циркулацију. Могу да преусмере одређену количину крви да циркулише кроз удове и тако спречавају да се ови делови тела замрзну. Труп је обавијен слојем сала који је дебео и до 3 цм и има улогу у термоизолацији и заштити унутрашњих органа.

Волимо да се дружимо

Живе у великим заједницама. Неке колоније које чине пингвини броје и до милион јединки. Изузетно су друштвени. Успоставили су начин комуникације уз помоћ различитих гестова и покретима пераја, а партнера за размножавање дозивају карактеристичним крицима.

Мужјаци већ споменуте врсте пингвина – адела, имају обичај да привуку женке тако што им доставе материјал за израду гнезда. Материјал бирају пажљиво и то су углавном каменчићи и гранчице.

Женке остављају потомство више година, са истим или са различитим партнерима. И мужјак и женка воде бригу о потомству, а у неким колонијама познато је да родитељи групишу све младунце како би се лакше угрејали. Оваква формација младунаца се назива „crèche“ (креш).

Осим што воле да се друже међусобно, запажено је да воле да се друже и са људима. За разлику од других птица, ова перната створења дозвољавају истраживачима да им се приближе без проблема.

Извор: www.wikipedia.org

18 различитих

Према подацима које пружа IUCN, постоји 18 различитих врста пингвина. Осим што постоје разлике у боји пера, величини и понашању, уз помоћ савремених молекуларних метода успостављене су и генетичке разлике између, наизглед, сличних јединки.

Краљевски пингвин – Aptenodytes patagonicus, представља једну од најкрупнијих врста пингвина достижући висину и до 90 центиметара. Макаронски пингвин – Eudyptes chrysolophus, истиче се по жућкастој ћуби на глави, и као такав припада ћубастим пингвинима. Папуански пингвин Pygoscelis papua се разликује се од других пингвина по белим перима на глави. Галапагошки пингвин – Spheniscus mendiculus, врста која живи на екватору. Ово је врста пингвина са најсевернијом позицијом на планети. На овом станишту где се максималне месечне температуре крећу у опсегу од 25-31ºC, галапагошки пингвини преживљавају захваљујући хладној морској води. Афрички пингвин – Spheniscus demersus, на први поглед иако сличан галапагошком, афрички је са израженијим белим перима која уоквирују црна пера лица.

За крај разбијамо један мит

Да ли сте некад помислили да се поларни медвед храни пингвинима? Управо то је честа грешка. Данас разбијамо тај мит – пингвини настањују само јужну полулопту, док је поларни медвед на северу.

Извор: www.quora.com

Балада о пингвину

Био једном један пингвин мали
који је сањао повијесни лет
премала крила њему су дали
да би из висине гледао свијет.
Носио је црно-бијело одијело
као диригент или конобар
што је хтјело незграпно тијело
запливати зраком – једном бар.
Гледао је све друге пингвине
како сретно по сантама клижу
да се још нетко мислима вине
да се скупа према небу дижу.
Био једном један пингвин мали
попео се на врх ледењака
и није била ријеч о шали
полетио је к’о птица свака.

Извор: www.ocaravanje.com

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име