Насловна Занимљивости 5 еколошких филмова за децу

5 еколошких филмова за децу

1841
0
Време читања: 3 минута

Ћао другари! 

Када треба објаснити деци екологију и зашто је битно чувати природу, треба бити домишљат. Можда сте већ покушали кроз разговор, игру, слике… Данас вам доносимо пет различитих филмова које могу да приближе ове теме кроз различите приступе!

1. Лоракс (Lorax)

Лоракс, рађен по књизи Др Суса, на хумористичан начин и кроз прегршт шаренила објашњава шта би се десило ако не бисмо чували природу. Иако је ово филмска адаптација истоимене књиге, дефинитивно је квалитетно одрађена и овакав приступ је прикладан за децу свих узраста! Доктор Сус, познати амерички дечији аутор и психолог, творац је многих књига (попут “Мачка у шеширу” и “Зелена јаја и шунка”). У потпуности у класичном стилу доктора Суса, цео филм је у стиху и хумористичан! 

2. Фернгали – Последња прашума (FernGully – The Last Rainforest)

Кристал и Зек, шумска вила и дечак, заједничким снагама покушавају да зауставе апсолутно уништење прашуме. Овај анимирани филм показује малишанима кроз акцију и авантуру зашто треба заштитити прашуме, а у исто време ће их и забавити. Уколико ви и ваши малишани будете пратили овај невероватан цртани филм на оригиналном, енглеском језику, уживаћете слушајући гласове Тима Карија, Кристијана Слејтера, али и непревазиђеног Робина Вилијамса.

3. Воли (Wall-E

Воли, симпатични и антропоморфизовани робот, живи на планети у будућности. Његов задатак је да скупља отпад са планете која је прекривена истим. Сам и усамљен, Воли проналази љубав свог живота, Ив, и њих двоје заједно крећу на путовање које ће променити читаво човечанство. Ово је филм који има јаку поруку о последицама човекових поступака, али на индиректан начин то приказује. Ова анимација представља извор забаве за све узрасте, како најмлађе тако и најстарије и дефинитивно је један од занимљивијевих Пиксарових пројеката који им је 2008. године донео и најпрестижнију филмску награду – Оскар за најбољи анимирани филм. 

4. Ослободите Вилија (Free Willy)

„Ослободите Вилија” је филм који прати причу једног дечака и једног кита, заробљеног у аквапарку где служи као забавни програм за посетиоце. Џеси, дечак којег је мајка оставила неколико година пре почетка приче, добија задатак од своје социјалне раднице да очисти графите из аквапарка. Кроз контакт са Вилијем, Џеси се мења и одлучује да врати Вилија својој породици.  Ова прича показује важност животињске слободе, али и како једно дете може да промени много ствари! “Ослободите Вилија” је породични филм који јако удара на емоције, али се због снажне поруке ипак издиже изнад таласа клише сентименталних филмова.

5. Oкџа (Okja)

Завршићемо списак са једним филмом за мало старију децу, “Окџа” је футуристички филм у којем једна компанија успева да створи “супер-свињу”.  Компанија даје одређени број “супер-прасића” фармерима и једно од њих, Окџа, завршава код једне мале девојчице. Када Окџа порасте, време је да буде пребачена на велику фарму за прераду меса, а девојчица покушава да спасе свог животињског пријатеља. Овај Нетфликсов оригинални пројекат искаче из осталих њихових адаптације по јачини приче, визуелним аспектима као и по томе како је прихваћена прича од стране публике и критичара – са оценом 87% од 100% на Rotten Tomatoes, ово је и више него добро оцењен филм.

Иако има тежих сцена, у смислу да су понекад емоционално напаковане као и да има понеких насилних сцена према животињама, ова прича покрива тему фарми и животиња које живе на истим. Филм можда није за најмлађе чланове, али наша препорука је да са старијом децом (гледајте да то буду деца старија од 10 или 12 година), слободно погледате филм. 

Дакле, ово су наше препоруке за филмове! Да ли вам се допао чланак? Да ли и ви имате неки филмски додатак за нас? Пишите нам, волели бисмо да чујемо шта мислите! 

Извор свих фотографија: www.imdb.com

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име