NaslovnaŽivotni stil5 načina da kozmetičkim izborima štitiš životnu sredinu

5 načina da kozmetičkim izborima štitiš životnu sredinu

295
2

Svima nam je žao kad vidimo prizore prirode i životinja okovanih smećem i pitamo se kuda ide ovaj svet. Krivimo industriju i velike zagađivače i delimično imamo pravo. Ali treba prihvatiti i svoje učešće i odgovornost, a zatim ga i smanjiti.

Ako misliš da ništa ne možeš da promeniš, moje pitanje za tebe je: Da li ti bolje zvuči jedna ili dve vreće bačenog đubreta? Samo jedan čovek može da napravi razliku, a nas je mnogo više.

Hajde onda da pravimo razliku! Ali kako? 

Danas ti donosimo 5 konkretnih, praktičnih i primenjivih saveta kako da svojim kozmetičkim izborima doprineseš zaštiti životne sredine.

1) Prestani da gomilaš proizvode

Lepa ova gomila kozmetike gore, zar ne? Da se ne lažemo, lepa je. Ali da li je realno potrošiti sve te proizvode?

Istina je da ti toliku zalihu ne možeš da potrošiš ni za 10 godina korišćenja, a ne za 1 – 2 godine koliki im je rok upotrebe. I šta ćeš onda sa tim silnim proizvodima? Pa u smeće, naravno! A smeće magično ne nestaje. Da li je naša kratkotrajna sreća zbog desetog labela i dvadesetog karmina vredna veće gomile smeća koje ćemo proizvesti?

Manjom kupovinom mi takođe dajemo signal kompanijama da manje proizvode, a samim tim se troši manje resursa za njihovu proizvodnju i nastaje manje đubreta. Ovo kompanijama neće biti drago, ali ni nama nije drago ovo:

Primer iz života: Dok nisam potrošila prethodne zalihe 2 – 3 labela, nisam kupila sledeća 3. I neću kupovati naredno dok ne potrošim barem 2 od ovih što sada imam.

2) Pokloni ili prodaj proizvod koji ti ne odgovara

Pitaš se šta da radiš sa proizvodima koji ti ne odgovaraju, te nećeš valjda koristiti pogrešnu nijansu pudera ili gel za tuširanje mirisa nedovoljno savršenog za tebe? Ne, naravno! Ali taj nesavršeni proizvod ne moraš ni baciti.

Ono što tebi ne paše za nekog drugog može biti prava stvar. Stvari u tubi možeš proslediti prijateljima bez imalo muke, a većinu šminke možeš dezinfikovati recimo medicinskim alkoholom (70% ili više) koji ćeš staviti u bočicu sa raspršivačem.

Primer iz života: Taman kad sam pomislila da ću puder morati da bacim, drugarica je pomenula kako baš taj najviše voli da koristi, tako da sam joj ga dala i usrećila i nju i sebe. Takođe sam više puta dobila kozmetiku od drugarice koja piše blog o kozmetici i dobija više proizvoda nego što može da potroši, tako da sam je ja s radošću koristila, a ona bi ih garant bacila.

3) Kupuj domaće proizvode

Strani brendovi su možda više fensi, ali valja razmotriti i domaću ponudu. Zašto?

Osim što kupovinom domaćeg podržavaš domaću privredu i ekonomiju, izborom domaćeg proizvoda štitiš i životnu sredinu. Jednostavno, više se goriva potroši dok do nas dođe proizvod iz zapadne Evrope nego iz nekog dela Srbije. A manje goriva – manje šanse da vidimo šta dišemo. Što se tiče stranih proizvoda, ako ti je neki baš neophodan, predlažemo da ih kupiš za vreme svojih putovanja ili da ti ih donese neko ko ide u zemlju gde se on proizvodi. Naravno da će uvoza uvek biti, ali od nas i naših potrošačkih navika zavisi u kojoj meri.

Primer iz života: Željenu italijansku kozmetiku sam kupila u Italiji, taman da me podseća na to putovanje, a i bolje je kupiti tamo nego podržavati njen transport i potrošnju goriva da se dopremi do Srbije.

4) Izbegavaj plastičnu ambalažu

Lakše reći nego učiniti. Svesni smo da se većina proizvoda pakuje u plastiku, pa zato i savetujemo izbegavanje umesto potpunog ukidanja. Kada god uspeš da izabereš proizvod koji nije u plastičnom pakovanju, uskraćuješ podršku proizvodnji plastike, na koju se potroši mnooogo nafte i ne staješ Zemlji na muku dajući joj još jedan komad plastike za koji joj treba previše vremena i resursa da je razgradi nakon što je ti baciš. Dobra alternativa su proizvodi koji se pakuju u katronsku ili staklenu ambalažu. 

Primer iz života: Kupila sam prirodni sapun u kartonskoj ambalaži, a tu su i prirodna ulja u staklenoj.

5) Koristi veća pakovanja i dopune proizvoda

Jeste baš fino kupiti manje pakovanje, jer ga onda brže potrošimo i možemo brže da kupimo novo i uživamo u konzumerizmu.
Ipak, za jedan veći proizvod se potroši manje materijala za pakovanje nego za dva manja. Sledeći put kad odeš u kupovinu, savetujemo da razmotriš veće pakovanje recimo šampona, kupke, mleka za telo ili paste za zube. Tu su i dopune za tečne sapune, za koje se troši daleko manje ambalaže nego za ono standardno pakovanje sa sve pumpicom. Osim sapuna, kod nas je moguće dopuniti i parfeme – ovde možete pogledati mesto gde možete kupiti parfeme domaće proizvodnje i dopuniti bočicu kada vam se parfem istroši.

Primer iz života: Kupila sam 2 šampona od 400 ml i tako sam dohakala dosadi od predugog korišćenja jednog proizvoda, a realne su šanse da ih i potrošim.

A za kraj imamo izazov za svakog čitaoca ovog teksta – odaberi makar jedan od ovih pet saveta i pridržavaj ga se. Ako uz to ponekad na tvoj izbor pri kupovini budu uticali i ostali saveti, pa ti si onda zmaj.
I obavezno svoju sjajnu odluku podeli i sa prijateljima da i oni dobiju šansu da učine nešto lepo za našu jedinu Zemlju.

2 KOMENTARI

  1. Po podacima koje je objavila Ellen MacArthur fondacija, između 4% i 8% nafte se godišnje u svetu potroši na proizvodnju plastike, a oko 26% od toga se koristi za plastičnu ambalažu. Procenat ambalaže za kozmetiku je još manji, tako da možda ne stoji da se potroši “mnooogo nafte”, pogotovo ako se uporedi sa količinom koja ode na transport. Pored toga, plastična ambalaža može imati određene prednosti u odnosu na alternativne materijale i nije uvek najlošija opcija (npr. staklena ambalaža za isti proizvod je znatno teža, pa je onda potrošnja goriva za transport veća). Mislim da bi super bilo kada bismo se potrudili da produžimo period korišćenja ambalaže, kao što ste i naveli, i kada bismo na kraju sve više reciklirali, tj. kupovali proizvode koji su upakovani u reciklirajuću plastiku ili plastiku napravljenu od reciklata. U tom pravcu idu polako sve razvijene zemlje uključujući i EU.

    Inače, sve pohvale za blog, imate jako zanimljive i korisne teme. Samo tako nastavite 🙂

  2. U prodavnicama u Srbiji česta je situacija da veće pakovanje košta VIŠE nego dva manja čija količina odgovara onom većem. Ne bih da navodim konkretna imena proizvoda, proizvođača ili prodajnih lanaca gde je to čest slučaj, jer ne zaslužuju besplatnu reklamu; samo bih da skrenem pažnju i na to.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime