NaslovnaŽivi svetBiljkeAko ne možeš da uništiš neprijatelja – pojedi ga!

Ako ne možeš da uništiš neprijatelja – pojedi ga!

409
0

Tušt (lat. Portulaca oleracea) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Portulaceae. U narodu se naziva još i tušanj, tušac, tušnjak i portulak.

Iako neuglednog izgleda, ova biljka je lek, a ne neprijatelj. Takođe, zbog svog jedinstvenog ukusa, ova biljka je našla mesto u prestižnim restoranima širom sveta. 

Tušt je jedna od mnogih korova u bašti koje ne želite da ubijete. Ova super-hrana, koju je i Gandi uzimao kao primer zdravlja, se vraća u restorane širom sveta. Širi se lako, „izbija” iz pukotina, osvaja i negovane bašte i napuštene staze. Otporan je i na niske i na visoke temperature, a može se naći i u gradovima i na poljoprivrednim gazdinstvima. Zbog svog brzog širenja ubraja se u štetne vrste. Međutim, predsednica američkog centra za genetiku, ishranu i zdravlje, Artemis P. Simpson je u jednom od svojih projekata otkrila da ova biljka ima najveću količinu Omega-3 masnih kiselina u odnosu na bilo koju ranije istraživanu biljku.

Zbog svojih stvojstava može da se koristi u različitim jelima. Hrskava struktura i kiselkasto-ljut ukus ovu biljku čine omiljenim „tajnim začinom” mnogih svetskih kuvara. 

Serđio Vitale, vlasnik poznatog restorana italijanske kuhinje u Čikagu je odrastao u južnoj Italiji, gde se ova biljka koristi za mnoge specijalitete: „Kada je zagrizete, ona se raspukne i rastopi u vašim ustima”. On tvrdi da je portulak savršen u salatama, kao dodatak pohovanim jelima, a može da se jede i direkto sa zemlje. On savetuje gajenje ove biljke u baštama svih strastvenih kuvara – profesionalaca ili amatera:„Ukoliko uzmete seme ove biljke, možete ga samo baciti po blago obrađenoj zemlji i gledati kako se širi, kao ludo.”

Mesnati listovi ovog super-korova su takođe puni antioksidanata, vitamina i minerala – a uz to su i sočni i ukusni.

Pet razloga da se koristi tušt u ishrani su:

1. Omega-3 kiseline – koje se retko nalaze u svakodnevnoj ishrani, ali koje su veoma bitne u pravilnom radu mozga i srca. Za vegane ili za vreme posta, ova biljka je najbolji izvor omega-3 kiselina
2. Antioksidansi – u ovoj biljci se nalaze u izobilju, jedan od antioksidanata je i glutation koji usporava starenje ćelija
3. Minerali –  u taštu su zastupljeni kalcium, magnezijum, fosfor i gvožđe
4. Vitamin C – posebno poželjan u vreme gripa i prehlada
5. Betalin – umanjuje holesterol i pospešuje rad krvnih sudova

Nije sve što je nepoželjno u bašti loše, neke od biljaka koje nas iritiraju u bašti su zapravo tu s razlogom, a taj razlog je u ovom slučaju i veoma ukusan. 🙂

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime