NaslovnaŽivi svetAlbino svet

Albino svet

3507
0

Sigurno ste do sada čuli za albinizam, i na spominjanje te reči zamišljate belu kožu i belu kosu. A da li znate šta izaziva albinizam? Da li je to bolest? Da li postoje albino životinje i kako se one snalaze u prirodi? Istražili smo za vas ☺

Šta je Albinizam?

Albinizam je oboljenje koje se nasleđuje, a osoba koja je obolela ima smanjenu ili potpuno odsutnu sintezu melanina. Melanin nastaje od aminokiseline tirozin uz pomoć enzima tirozinaze, sintetiše se u pigmentnim ćelijama kože – melanocitima i koži daje boju. Poznato je 7 tipova albinizma koji se razlikuju na nivou molekularne greške u organizmu koja će onemogućiti sintezu melanina.

Pojavljuje se kod 1 od 20.000 osoba, dok lek za albinizam ne postoji. „Albino“ ili „Albinos“ je naziv za osobu koja boluje od albinizma. Razlikujemo osobe sa delimičnim i potpunim oboljenjem.

Problemi kod ljudi

Osetljiva koža

Osim što koži daje boju, melanin ima ulogu i u zaštiti od štetnog UV zračenja, a kako albinosi imaju malo ili nemaju uopšte prisutan melanin da ih štiti, povećava se verovatnoća ka kožnim oštećenjima poput opekotina i oboljenjima među kojima je najopasniji karcinom kože. Jedini štit albinosima su kreme za sunčanje, šeširi, suncobrani i sl.

Nerazvijene oči

Melanin je bitan faktor i za pravilan razvoj oka. Njegov nedostatak neće izazvati potpuno slepilo ali će svakako smanjiti funkciju čula vida, a kod težih oblika može da dovede do hendikepa. Kod albinosa se primećuje osetljivost na svetlost – fotofobija, dalekovidost, kratkovidost i nevoljni pokreti očnih jabučica.

Diskriminacija

U Africi postoji verovanje da su albinosi karakteristično beli zato što su ukleti, ili da su plod incesta, i zbog toga neke porodice odbacuju decu sa ovom bolešću. U Tanzaniji se smatra da delovi tela albinosa donose sreću, stoga su česta ubistva i prodaja ekstremiteta pa čak i unutrašnjih organa.

Albino životinje

I kod životinja postoji albinizam koji može da bude potpun i delimičan.

Nedostatak melanina nekima daje elegantnu notu, kao na primer kod paunova, ili pomaže isticanju pakosnog izgleda kod zmija.

A neki su prosto neodoljivi 🙂

Problemi albino životinja

Oboljenja i hendikep kao kod ljudi

I albino životinje imaju veću šansu da obole od raka kože. One se ne mažu kremama i ne postavljaju suncobrane već same kontrolišu izlaganje suncu.

Kod albino životinja se sreće nepotpuna razvijenost oka, pa tako mnoge albino životinje nemaju percepciju o udaljenosti objekta. Neke odlikuje interesantna pojava crvenih očiju, koja zapravo potiče od hemoglobina, proteina iz krvi koja cirkuliše kroz kapilare očne jabučice.

Diskriminacija

Kod životinja, u ovom slučaju, diskriminacija nije toliko nemilosrdna kao kod ljudi. Primećeno je da životinje izbegavaju parenje sa albino jedinkama.

Uočljivost

Bele životinje su, za razliku od svojih srodnika sa melaninom, uočljivije predatorima i zbog toga su češće na njihovoj trpezi.

Albino predatori imaju poteškoće pri lovu jer ih plen lako uoči i pobegne, pa često umiru od gladi.

Popularni u albino svetu

Pahuljica
Jedina za sad dokumentovana albino gorila. Rođena je u divljini, a trenutno se nalazi u Barseloni u zoološkom vrtu.

Izvor: www.allthatsinteresting.com

Beti
Valabi, životinje koje liče na kengure, nastanjuju i ista područja Australije i Nove Gvineje. Na slici je albino valabi udaljen od svog rodnog kraja. Nalazi se u zoološkom vrtu u Ohaju.

I u zoološkom vrtu u Beogradu stanuje albino valabi.

Onia-Biri
Iako je sada poznato da albino koale postoje i u divljini, ova se ističe jer je prva poznata nauci kao takva. Rođena je 1977, u zoološkom vrtu u San Dijegu. Onia-Biri prevedeno sa Aboridžinskog znači „dečak duh“.

Pinki delfin
Ovaj delfin primećen je 2007 godine u Luzijani u jezeru Kalkašu. Pinki delfin ima i svoju fejsbuk stranicu.

Albino slonče

U Nacionalnom parku „Kruger“ u Africi zapažen je ovaj beli mališa, međutim još nije sa sigurnošću utvrđeno da li je po sredi albinizam.

Kako vidimo kroz ovaj primer, i kroz svakodnevna svetska dešavanja, mnogi problemi ljudske populacije, pa tako i diskriminacija, potiču od toga što ne prihvatamo da nas istorija nauči poštovanju različitog. Kada bismo kroz knjige, priče i filmove zašli u prošlost, ratove, logore, tuđe domove i razvili empatiju prema drugim živim bićima shvatili bismo da treba da stavimo tačku na svaki vid diskriminacije koji postoji, jer su iz tog razloga ljudi najviše patili.

Dopustimo i ekologiji da nas nauči nečemu. Prihvatimo sebe i druge, i ne dozvolimo da nas bilo kakvo odstupanje od kalupa spreči da raširimo svoja pera. Iskoristimo ono za šta bi se reklo da nam je slabost da istaknemo svoje umeće. Pronađimo umerenost, imajmo kontrolu nad svim što može da nam naškodi. Negujmo naše okruženje, a priroda će nam već pokazati put da prevaziđemo svaki problem.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime