NaslovnaEnergijaObnovljivi izvoriAlternativni izvori energije i alternativna goriva

Alternativni izvori energije i alternativna goriva

2236
0

Zamena uglja i nafte za alternativne izvore energije kao i osnovnih goriva sa alternativnim, postigla bi uspeh i smanjila uticaj zagađenja na životnu sredinu. Sve to super zvuči, ali hajde prvo da vidimo šta su alternativni izvori energije i alternativna goriva i kako sve to funkcioniše.

Alternativni izvori energije su obnovljivi izvori energije.

Obnovljivi izvori energije predstavljaju neiscrpan prirodan vid energije koja se nalazi svuda oko nas. Pod pojmom obnovljivi izvori energije, podrazumevaju se izvori energije koji se nalaze u prirodi i obnavljaju se u celosti ili delimično. Najznačajniji izvori ovog tipa jesu:

  • Solarna energija
  • Energija vetra
  • Energija vode (hidroenergija)
  • Geotermalna energija
  • Bioenergija (biomasa)

Solarna energija

Solarna energija se može iskoristiti na razne načine i upotrebiti kao toplotna, električna, hemijska ili mehanička energija.
Najjednostavniji način je sakupljanje toplotne energije pomoću solarnih kolektora koji daju toplu vodu ili topao vazduh koji se mogu koristiti za grejanje tople vode za domaćinstvo, bazene, radijatore ili podno grejanje.

Energija vetra

Kao dobre strane iskorišćavanja energije vetra ističu se visoka pouzdanost rada postrojenja, nema troškova za gorivo i nema zagađivanja okoline. Loše strane su visoki troškovi izgradnje i promenjivost brzine vetra (ne može se garantovati isporučivanje energije).

Hidroenergija

Posle otkrića električnog generatora u 19. veku, započeta je izgradnja sve većih hidroelektrana, gde se mehanička energija vode pretvara u električnu u generatoru. Jedna od prvih koja je proizvodila naizmeničnu struju, sa učešćem Nikole Tesle, je podignuta na Nijagarinim vodopadima.

Prednost ovoga je da se energija preko žica može preneti na velike udaljenosti. Izgradnja velikih hidroelektrana i njihov rad imaju mnoge mane, kao što su zagađenje, buka i ugrožavanje biodiverziteta.

Geotermalna energija

Geotermalna energija predstavlja gotovo neiscrpan izvor toplote budući da Zemljino usijano jezgro konstantno šalje toplotu ka površinskim vodama, stenama i zemljištu.

Toplotna energija može da se uzme iz podzemnih voda koje su na temperaturi od oko 14 °C tokom cele godine. Procenjeno je da zalihe geotermalne energije daleko prevazilaze energetske zalihe uglja, nafte, prirodnog gasa i uranijuma zajedno. Njena prednost su zanemarljivo mali negativan uticaj na okolinu i ogromni potencijal, dok su mane uslovljenost položajem, dubinom, temperaturom i procentom vode u određenom geotermalnom rezervoaru.

Biomasa

Biomasa je značajan izvor energije jer ne emituje dodatnu količinu ugljen-dioksida u atmosferu. Dobija se iz mnogobrojnih vrsta izvora, a kao najvažniji proizvodi njihove prerade jesu bioetanol, biodizel i biogas.

Poslednjih godina (u Srbiji) obnovljivi izvori energije imaju sve veću ulogu u proizvodnji energije. Porast korišćenja obnovljivih izvora doprinosi smanjenju negativnih uticaja energetike na životnu sredinu, povećanju pouzdanosti snabdevanja energijom i omogućava uspostavljanje održivog razvoja energetike.

Dijagram potrošnje primarne energije (%) 2012. godine

Mana alternativnih izvora energije jeste što neki ugrožavaju životinje i biodiverzitet. Na primer, vetrenjače mogu ugroziti živote ptica i slepih miševa, jer se životinje ne prilagođavaju tako brzo promenama u njihovom okruženju. Hidroelekrane isto tako mogu ugroziti vodeni bidiverzitet, smanjiti broj vrsta i promeniti u potpunosti okruženje.

Alternativna goriva

Alternativna goriva su goriva koja su alternativa (zamena) uobičajenim gorivima. Alternativna goriva su poznata kao i ne-konvencionalna ili napredna goriva.

Konvencionalni goriva uključuju: fosilna goriva (nafta (ulje), uglja i prirodnog gasa), kao i nuklearni materijal kao što su uranijum i torijum, kao i veštačka radioizotopska goriva koja su napravljena u nuklearnim reaktorima.

Neka poznata alternativna goriva uključuju biodizel, bioalkohol (metanol, etanol, butanol), hemijski sačuvanu struju (baterije i gorivo ćelije), vodonik, nefosilni metan, nefosilni prirodni gas, biljno ulje, propan i druge biomasene izvore .

Biogoriva je naziv za goriva koja ili sama spadaju u biomasu ili su nastala preradom biomase tj. živih organizama (biljaka, životinja, mikroorganizama), te kao takva, za razliku od fosilnih goriva, spadaju u obnovljive izvore energije. U biogoriva se ubrajaju i goriva koja su nusprodukt drugih procesa, i koja bi inače bila otpad.

Glavni problem u većem ostvarivanju ovih ideja jesu ekonomsko-društveni uslovi u državi, ali i u globalu. Sirovina i obnovljivih izvora imamo na pretek, ali ne i pogona (barem ne u Srbiji) u kojim bi se vršila prerada biomase u gorivo ili transformacija energije u neki drugi oblik.

Kod nas je ovo i dalje samo ideja, ali nadam se da će se ona realizovati, barem neki deo. Ironija svega je to što smo mi jedina vrsta na planeti Zemlji koja plaća da živi na istoj.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime