Насловна Живи свет Биљке Антимикробни потенцијал ЦБД-а

Антимикробни потенцијал ЦБД-а

812
0
Време читања: 3 минута

Већ годинама уназад, термин „антимикробна резистенција“ представља велики проблем и бригу научника и истраживача широм света. Односи се на микрооганизме који стичу отпорност према антимикробним агенсима као што су антибиотици и има врло директне, негативне  импликације и на здравље и процес лечења људи од инфективих болести. 

Зашто је антимикробна резистенција толико лоша?

У борби против микроорганизама, наша тела имају много различитих механизама којима покушавају да нас одбране. Један од тих механизама је повишавање температуре како би се штетне бактерије елиминисале јер већина сојева не трпи температуре више од наше телесне. Ипак, често су микроорганизми јако упорни, те је нашем телу потребна помоћ у виду антимикробних агенаса (антибиотика), који директније „нападају“ уљезе. 

Антимикробна резистенција настаје онда када неадекватно користимо антимикробне агенсе, управо јер се у борби против тих агенаса јавља могућност бактеријског генома да мутира како би оне боље опстале.

Изазов који тренутно стоји пред научницима је следећи:

Како направити антимикробни агенс који ће боље циљати на само „лоше“ (патогене) микроогранизме и како да се смањи њихова шанса за развијање резистенције?

У моментима када останемо без идеје и напретка, користан оријентир може бити историја, односно оно што су људи радили пре него што су имали приступ антибиотицима и пре него што су могли да се окрену модерној медицини за помоћ.
Времена без лекова које данас користимо обележила је употреба биљака за лечење разних болести и инфекција. Хиљадама година уназад, владари у тадашњим империјама користили су биљке за лечење реуматских болова, антракса, сепсе, различитих стомачних обољења, па чак и маларије. Једна од тих биљака била је конопља (Cannabis sativa), која је, осим за физичка обољења, коришћена и као третман за поремећај анксиозности. 

На основу ових података, вршена су многобројна истраживања на овој биљци и пронађено је преко 565 биолошки активних компоненти међу којима су канабиноиди (ТХЦ, ЦБД. ТХЦА, ЦБЦ…). Кључна супстанца у пројекту тима истраживача са Новог Зеланда био је ЦБД тј. канабидиол, врста канабиноида, који нема психоактивна, већ готово искључиво лековита својства. ЦБД се у претходним истраживањима показао као ефективан у третирању хроничног бола, мучнине, анксиозности и доказано је да има анти-инфламаторна дејства.

Тестирањем канабидиола на патогеним бактеријским сојевима, дошло се до резултата да они ремете формирање биофилма ових бактерија, који представља агрегације бактерија под слузавим омотачем уз помоћ кога се штите од спољних фактора. Осим што ремете биофилм, такође су у стању да дестабилизују „комуникацију” између бактерија у овим агрегацијама. Ово својство их издваја од класичних антибиотика, чије дејство против патогених бактерија бива ограничено присуством биофилма. 

ЦБД показао је највећу ефективност против Грам-позитивних бактерија (бактерије које имају дебео пептидогликански слој као један од омотача), јер је у стању да разори пептидогликански слој и лакше уништи огољену бактерију. Неке од грам-позитивних бактерија против којих је ЦБД показао антимикробно дејство су МРСА (meticylin-resistant Staphylococcus aureus), Enterococcus faecalis, Streptococcus pneumoniae

Оно што је најфасцинантније код ЦБД-а јесте чињеница да су чак показали дејство (иако ограничено) против врло опасних сојева грам-негативних бактерија, које је иначе посебно тешко третирати у односу на грам-позитивне сојеве због разлика у саставу ћелијског зида. Грам негативне бактерије, као што су Neisseria gonorrhoeae (узрочник гонореје) и Neisseria meningitides (узрочник менингитиса), имају додатан омотач од липополисахарида који их чини јачим у борби против антибиотика. Претпоставља се да је ЦБД ефективан против ових сојева јер овај липополисахаридни слој није нужно присутан код њих.

Оно ка чему се тренутно тежи у даљем испитивању антимикробног потенцијала ЦБД-а јесте проналажење или синтеза аналогних једињења која би могла имати ужи спектар деловања. Агенс са ужим спектром деловања имао би фокус на одређени бактеријски сој, те би се смањила могућност ремећења активности „добрих” бактерија које су присутне у нашем микробиому. 

Такође, ЦБД је до сада показао нижу вероватноћу за развијање резистенције код бактерија које се овим једињењем третирају од класичних антибиотика као што су ванкомицин и даптомицин. Детаљније разјашњавање механизма деловања ЦБД-а је и даље пред нама, као и подробнија анализа потенцијалног начина употребе овог једињења као сасвим нове класе антибиотика. 

Референце:

  1. Could cannabis-based compounds be the next new class of antibiotics? – Labroots
  2. Schofs L, Sparo MD, Sánchez Bruni SF. The antimicrobial effect behind Cannabis sativa. Pharmacol Res Perspect. 
  3. Roope, L. S. J. et al. The challenge of antimicrobial resistance: What economics can contribute
  4. Klahn, P. Cannabinoids-Promising Antimicrobial Drugs or Intoxicants with Benefits? Antibiotics 
  5. Martinenghi, L.D.; Jønsson, R.; Lund, T.; Jenssen, H. Isolation, Purification, and Antimicrobial Characterization of Cannabidiolic Acid and Cannabidiol from Cannabis sativa L. Biomolecules 
  6. Devinsky, O.; Cross, H.J.; Laux, L.; Marsh, E.; Miller, I.; Nabbout, R.; Scheffer, I.E.; Thiele, E.A.; Wright, S. Trial of Cannabidiol for Drug Resistant Seizure in the Dravet Syndrome 
  7. Wassmann, C.S., Højrup, P. & Klitgaard, J.K. Cannabidiol is an effective helper compound in combination with bacitracin to kill Gram-positive bacteria.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име