Насловна Активизам и едукација Авантура на два точка – EuroVelo 6

Авантура на два точка – EuroVelo 6

2169
0
Извор: eBike Shed Ltd
Време читања: 3 минута

Да ли волите природу и аванутуре? Уморни сте од моторних возила и монотоних путовања? Како би било да испробате једно мало другачије путешествије? Знам праву ствар за вас… Зове се EuroVelo 6.

EuroVelo 6 или популарно Рута Река једна је од најдужих и најпопуларнијих бициклистичких рута у Европи. Дуж 4.400 километара дугачке „стазе“, која се протеже од Атлантског океана па све до Црног мора, бициклисти могу уживати у невероватним призорима попут старих средњевековних замака, али и нетакнуте природе чак десет европских земаља и њихових река.

EuroVelo 6 рута

Почетак руте налази се у граду Сен Назер на обалама атлантског океана у Француској. Прва река коју стаза прати јесте Лоара, дуж које бициклисти возе до реке Саоне настављајући даље до границе са Швајцарском.

У Швајцарској руту преузима Рајна уз коју ће стаза путовати северно, све до Немачке. На овом делу могу се видети средњевековна утврђења, римске рушевине, швајцарско-немачки мостови, али и многе друге знаменитости.

У Немачкој, у близини друге најдуже реке у Европи, Дунава, стаза од североисточног правца поново креће благо на југ пратећи ову велику реку све до њеног ушћа у Црно Море.

Средњевековно утврђење Мунот у Шофхаузену

Дунавском бициклистичком рутом, бициклисти ће проћи и кроз Аустрију, путем дугачким 434 километра, од немачког града Пасау до словачке престонице Братиславе.

Од Братиславе пут све време води уз Дунав, улазећи у Мађарску. Овде рута пролази кроз још један главни град, Будимпешту. Мађарски део EuroVelo 6 руте хваљен је као једна од најлепших деоница за вожњу, јер је цео ток Дунава кроз Мађарску под Натура 2000 заштитом што значи да су бициклисти у прилици да виде многа станишта угрожених и ретких европских врста биљака и животиња.

Шума Геменц у Мађарској

У Хрватској, рута води кроз источни део земље пратећи Дунав и један део реке Драве. Стаза овде такође пролази кроз парк природе Копачки Рит који представља највеће и једно од најлепших мочварних подручја у Европи. У Илоку, стаза прелази у Србију.

Парк природе Копачки Рит

У нашој земљи EuroVelo 6 у потпуности прати Дунав пролазећи кроз Нови Сад и Београд на путу до границе са Румунијом и Бугарском. Бициклисти су у прилици да виде разнолико културно-историјско наслеђе Србије попут петроварадинске и калемегданске тврђаве, али и природне лепоте као што су Сребрно језеро и велики део националног парка Ђердап.

Национални парк Ђердап

Остатак пута EuroVelo 6 руте може се возити кроз Румунију, северно, и кроз Бугарску, јужно од корита реке Дунав с тим што се са Бугарске стране мора прећи на Румунску да би се рута могла завршити на свом одредишту. И једна и друга страна доносе прелепе пејзаже и мирну вожњу без опасности од моторизованих возила. Рута се завршава у Румунском граду Констанци, на обали Црног мора где се налази и делта Дунава.

Уколико волите природу и путовања размислите и о оваквој опцији када дође лето. Шансе су да ћете имати незаборавно искуство, препуно ужитака и нових познанстава. Ко зна, можда се и сретнемо на некој од деоница Руте Река…

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име