NaslovnaAktivizam i edukacijaAvantura na dva točka – EuroVelo 6

Avantura na dva točka – EuroVelo 6

50
0

Da li volite prirodu i avanuture? Umorni ste od motornih vozila i monotonih putovanja? Kako bi bilo da isprobate jedno malo drugačije putešestvije? Znam pravu stvar za vas… Zove se EuroVelo 6.

EuroVelo 6 ili popularno Ruta Reka jedna je od najdužih i najpopularnijih biciklističkih ruta u Evropi. Duž 4.400 kilometara dugačke „staze“, koja se proteže od Atlantskog okeana pa sve do Crnog mora, biciklisti mogu uživati u neverovatnim prizorima poput starih srednjevekovnih zamaka, ali i netaknute prirode čak deset evropskih zemalja i njihovih reka.

EuroVelo 6 ruta

Početak rute nalazi se u gradu Sen Nazer na obalama atlantskog okeana u Francuskoj. Prva reka koju staza prati jeste Loara, duž koje biciklisti voze do reke Saone nastavljajući dalje do granice sa Švajcarskom.

U Švajcarskoj rutu preuzima Rajna uz koju će staza putovati severno, sve do Nemačke. Na ovom delu mogu se videti srednjevekovna utvrđenja, rimske ruševine, švajcarsko-nemački mostovi, ali i mnoge druge znamenitosti.

U Nemačkoj, u blizini druge najduže reke u Evropi, Dunava, staza od severoistočnog pravca ponovo kreće blago na jug prateći ovu veliku reku sve do njenog ušća u Crno More.

Srednjevekovno utvrđenje Munot u Šofhauzenu

Dunavskom biciklističkom rutom, biciklisti će proći i kroz Austriju, putem dugačkim 434 kilometra, od nemačkog grada Pasau do slovačke prestonice Bratislave.

Od Bratislave put sve vreme vodi uz Dunav, ulazeći u Mađarsku. Ovde ruta prolazi kroz još jedan glavni grad, Budimpeštu. Mađarski deo EuroVelo 6 rute hvaljen je kao jedna od najlepših deonica za vožnju, jer je ceo tok Dunava kroz Mađarsku pod Natura 2000 zaštitom što znači da su biciklisti u prilici da vide mnoga staništa ugroženih i retkih evropskih vrsta biljaka i životinja.

Šuma Gemenc u Mađarskoj

U Hrvatskoj, ruta vodi kroz istočni deo zemlje prateći Dunav i jedan deo reke Drave. Staza ovde takođe prolazi kroz park prirode Kopački Rit koji predstavlja najveće i jedno od najlepših močvarnih područja u Evropi. U Iloku, staza prelazi u Srbiju.

Park prirode Kopački Rit

U našoj zemlji EuroVelo 6 u potpunosti prati Dunav prolazeći kroz Novi Sad i Beograd na putu do granice sa Rumunijom i Bugarskom. Biciklisti su u prilici da vide raznoliko kulturno-istorijsko nasleđe Srbije poput petrovaradinske i kalemegdanske tvrđave, ali i prirodne lepote kao što su Srebrno jezero i veliki deo nacionalnog parka Đerdap.

Nacionalni park Đerdap

Ostatak puta EuroVelo 6 rute može se voziti kroz Rumuniju, severno, i kroz Bugarsku, južno od korita reke Dunav s tim što se sa Bugarske strane mora preći na Rumunsku da bi se ruta mogla završiti na svom odredištu. I jedna i druga strana donose prelepe pejzaže i mirnu vožnju bez opasnosti od motorizovanih vozila. Ruta se završava u Rumunskom gradu Konstanci, na obali Crnog mora gde se nalazi i delta Dunava.

Ukoliko volite prirodu i putovanja razmislite i o ovakvoj opciji kada dođe leto. Šanse su da ćete imati nezaboravno iskustvo, prepuno užitaka i novih poznanstava. Ko zna, možda se i sretnemo na nekoj od deonica Rute Reka…

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime