NaslovnaŽivi svetBiodiverzitetRezervat biosfere – Bačko Podunavlje

Rezervat biosfere – Bačko Podunavlje

509
0
Izvor: www.unesco.org

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ prostire se duž leve obale Dunava na površini od 176.635 hektara u opštinama Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka. U okviru rezervata nalaze se četiri zaštićena područja među kojima su i Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje” i „Karađorđevo”, ali i površine kojima upravlja JP „Vojvodina šume”.

14.06.2017. godine, Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa, „Čovek i biosfera“, je u okviru prošlogodišnjeg zasedanja u Parizu doneo odluku da rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere. Rezervat biosfere Bačko Podunavlje deo je „Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

Neke od retkih vrsta koje ovde žive su i orlovi belorepani, crne rode, patka njorka, divlje mačke, vidre i najveća populacija jelena u Srbiji.

„Bačko Podunavlje“ se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru.

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima.

„Bačko Podunavlje” je jedna divna razvojna mogućnost koja podrazumeva ne samo zaštitu prirode, već upravo harmoničan razvoj između ljudi i prirode. To je zaštita prirode, za prirodu i ljude. Ovo za lokalno stanovništvo ne znači da će, automatski, odjednom sve biti dobro, ali znači jednu razvojnu šansu. Upravo program biosfera podrazumeva uključivanje lokalnih usluga, tradicionalnog načina korišćenja zemljišta, tradicionalnih proizvoda i ono što je danas jako važno, eko-turizam uz Dunav.

Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji

Upisom na listu rezervata biosfere načinjen je presudan i odlučujući korak u daljoj zaštiti i održivom korišćenju prirode na područjima uz Dunav.

Bitno je da cenimo i čuvamo prirodna bogatstva naše zemlje, jer, ima ih puno, a svakim danom su sve ugroženija.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime