Насловна Занимљивости Може ли Барби лутка да буде узор деци широм света?

Може ли Барби лутка да буде узор деци широм света?

815
0
Извор: creations.mattel.com
Време читања: 3 минута

Познато нам је да деца често најбрже уче кроз игру. Кроз забаву такође могу да стекну критичко мишљење и пронађу праве узоре у животу. Један од примера за то је и нова Барби лутка инспирисана др Џејн Гудол. Иако су популарне барбике често биле предмет полемике и свакако нису увек представљале праве вредности, нова колекција лутака „Жене које инспиришу“ управо настоји да покаже девојчицама широм света да могу да буду шта год пожеле. До сада су деци представљене лутке са ликом Маје Анђелоу, Хелен Келер, Ајде Велс и Еленор Рузвелт, а последња у колекцији је Џејн Гудол.

Џејн Гудол је британска научница, приматолошкиња и антрополошкиња. Један је од најзначајнијих светских стручњака за шимпанзе. Творац је важних студија о овим приматима, али и оснивач Института Џејн Гудол и борац за очување и права животиња.

Извор: janegoodall.org 

Мател, компанија која производи Барби лутке, одлучила је да лутка инспирисана Џејн Гудол буде симболично пуштена у продају у уторак 12. јула 2022. године, два дана пред обележавање Дана шимпанзи. Поред лутке, деца ће у паковању пронаћи и играчке двоглед, свеску и малу шимпанзу. Играчка шимпанза представља Дејвида Грејбирда, прву шимпанзу са којом се Џејн спријатељила у Танзанији, где је и почео њен педесетпетогодишњи рад са овим приматима.

У компанији истичу да је деци потребно више узора попут Џејн и да новом лутком желе да подстакну децу на размишљање о избору каријере и важности чувања планете. Такође кажу да им је један од циљева да охрабре децу да искажу своје ставове и да се не плаше да постану носиоци промене у својом окружењу. Докторка Џејн Гудол је рекла да је одушевљена новом Барби лутком и да се нада да ће инспирисати девојчице широм света. Она истиче да јој је драго што је учествовала у стварању Барбике која није типично женствена и жели да лутка са њеним ликом пренесе поруку о важности климатских промена и очувања планете.

Извор: creations.mattel.com 

Још једна сјајна вест је и то што ову лутку чини 90% рециклиране пластике, што показује да се пластика може поново искористити и не мора завршити као отпад у животној средини. Мател овим жели да покаже своју иницијативу и допринос у смањењу загађења. На сајту компаније је истакнуто да је њихов циљ да до 2030. године постигну производњу производа и паковања од 100% рециклабилних или био-базираних материјала, а Џејн Гудол лутка представља корак на путу ка овом циљу.

Извор: creations.mattel.com

Након што је пуштена у продају, лутка са ликом докторке Џјен Гудол је распродата у рекордном року, што представља огроман успех. Такође, ово нам даје наду да постоје људи, и пре свега деца, која разумеју ситуацију у којој се планета налази, као и значај и могућност свих нас да јој помогнемо и сачувамо је.

Извори:
https://people.com/
https://creations.mattel.com/
https://abcnews.go.com/
https://janegoodall.org/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име