Naslovna Zanimljivosti Kako naše stare baterije mogu da pomognu kukuruzu da raste?

Kako naše stare baterije mogu da pomognu kukuruzu da raste?

11
0

Baterije iz mobilnih telefona, digitrona, satova, računara, koliko njih samo završava na komunalnom otpadu. Kada se istroše, nama su beskorisne, a možemo ih iskoristiti za pokretanje novog života. 🙂

Tipična alkalna baterija sastoji se od metalne cevi, sa unutrašnje strane obložene papirom i plastikom. Unutar nje nalazi se anoda od cinka i katoda izrađena od mangana. To su materijali koje kompanije koje se bave reciklažom baterija upravo i traže. Ovi metali zapravo mogu da služe kao stimulatori rasta kukuruza.

Prvi korak u reciklaži baterija je sortiranje, zatim mlevenje, čime se iz baterija dobijaju komadići papira, plastike, čelika, cinka i mangana. Treći korak je razdvajanje pomoću specifičnih sita koja izdvajaju čiste metale, cink i mangan, koji su u ovom slučaju potrebni. Ovi metali se dodaju poljoprivrednom đubrivu i koriste se za obogaćivalje zemljišta, jer prisustvo ovih metala povećava brzinu fotosinteze i stimuliše rast korena kukuruza.

Preostali materijali iz baterija mogu da se koriste za dobijanje natrijum-sulfata, koji se kasnije koristi za dobijanje deterdženata, stakla i tkanine. Iz celokupne prerade ostaje nam olovo, koje se kao teški metal, koji je opasan za zdravlje čoveka i celokupnu životnu sredinu odlaže na propisan način.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime