NaslovnaVestiBaterije na sparni pogon

Baterije na sparni pogon

299
0

Pisali smo dosta o obnovljivim izvorima energije, a danas sa vama delimo još jedno otkriće u ovoj oblasti. Sa Univerziteta u Tel Avivu stiže lepa vest – moguće je da ćemo jednog dana baterije puniti vlagom.

O čemu je reč?

Vlažnost vazduha je jedan od osnovnih meteoroloških parametara, a opisuje količinu vodene pare u vazduhu. Podatak o vlažnosti vazduha koji dobijamo gledajući vremensku prognozu zapravo je relativna vlažnost vazduha – označava udeo vode u određenoj zapremini vazduha i izražava se u procentima.

Poznato je da pojedini metali imaju mogućnost akumulacije naelektrisanja pri izlaganju visokoj relativnoj vlažnosti vazduha. Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu zapitali su se da li bi ovaj fenomen mogli koristiti kao obnovljivi izvor energije, pa su se upustili u istraživanja kako bi ispitali njegove mogućnosti i granice.

Kako je moguće da se metal naelektriše na vlažnom vazduhu?

Iako je čista voda u celini elektroneutralna (nenaelektrisana), u njoj se nalaze pozitivni joni vodonika i negativni hidroksidni joni. S obzirom na strukturu vode, ona je pogodan rastvarač za njoj slične polarne i naelektrisane supstance. 

Voda u kojoj su rastvorene ovakve supstance je dobar provodnik električne struje. Kada je relativna vlažnost vazduha veća od 60%, na površini metala se adsorbuje tanak sloj vode kroz koji mogu proći elektroni.

https://lh5.googleusercontent.com/VAHERo0hrg4hvqqAQ98FGJ9kuLZ-ReP-XcDNPdvk5XlLWfwSoeWOGsOg9pz6GvnVyLYnNLVZiltrgbBFYJ_1Q1PdVBAA5JpA46mqA74tDA2HRIy2EPJBFw6E8AoDVf8DMgpk2Lmr

Međutim, ne dešava se uvek da visoka relativna vlažnost dovodi do toga da metal izgubi naelektrisanje. U nekoliko navrata je primećeno da se može desiti i suprotno – da vlažnost vazduha doprinosi tome da se metal dodatno naelektriše

U kom smeru će se kretati naelektrisanje zavisi od vrste metala, odnosno načina na koji metal interaguje sa vodom. Na primer, uočeno je da aluminijum u ovim uslovima poprima pozitivno, a nerđajući čelik negativno naelektrisanje.

Ranijim istaživanjima je pokazano i da je upotrebom dva različita metala moguće napraviti strukturu koja se ponaša kao kondenzator, deo strujnog kola koji skladišti energiju u vidu napona. Jedna takva struktura je na vlažnom vazduhu mogla da spontano podigne napon na 0,75 volti.

Kako su naučnici ovo iskoristili?

Ispitali su ponašanje nekoliko metala u uslovima visoke relativne vlažnosti. Iako nisu svi metali ispunili očekivanja, neki su ipak doneli obećavajuće rezultate. 

Na primer, cink i nerđajući čelik napunili su kondenzator do napona od jednog volta kada je relativna vlažnost premašila 60%. S obzirom na to da je napon AA baterije 1,5 volti, pretpostavlja se da će uskoro biti moguće puniti manje baterije izlaganjem vlažnom vazduhu.

Nakon što su došli do rezultata u laboratoriji, eksperiment su sproveli i na terenu, čime su potvrdili da je na ovaj način moguće dobiti električnu energiju. Iako mali, ovaj korak mogao bi biti značajan za razvoj energetike u zemljama u kojima je relativna vlažnost vazduha velika. 

Da li je moguće da jednog dana dobijanje električne energije iz vlage postane standardan postupak? Nismo sigurni, ali se nadamo da će biti otkriveno još sličnih metoda i da će se vremenom neke od njih dobro pokazati.

Izvor: Lax, J. Y., Price, C., & Saaroni, H. (2020). on the Spontaneous Build-Up of Voltage between Dissimilar Metals Under High Relative Humidity conditions. Scientific reports, 10(1), 1-9.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime