NaslovnaZanimljivostiBeloglavi sup od recikliranih materijala u Beogradu

Beloglavi sup od recikliranih materijala u Beogradu

196
0
Izvor: https://www.beograduzivo.rs

Na zidu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ 12. jula osvanuo je neobičan mural sa likom beloglavog supa napravljen od recikliranog materijala. Materijal korišćen za njegovo stvaranje prikupljen je u akciji „Pogledaj oko sebe. Pokreni se.” koju zajedničkim snagama sprovode Delegacija EU u SrbijiMinistarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije. Sam mural ove zaštićene vrste je delo umetnika Ivana Kocića koji je poznat po tome da svoje radove stvara od otpadnih materijala.

Tokom mesec dana četvoro mladih influensera, među kojima i sam umetnik, (@ivankocic_art@uvrnuti_sotovi@lutajuci_putnik, @slavendoslo) pokušalo je da uz pomoć društvenih mreža i svog zalaganja da primer kako je moguće živeti bez ili sa što manje plastike, saditi biljke i sakupljati otpad, ali i kako je moguće taj otpad iskoristiti.

Ivan je na otkrivanju murala izjavio da mu je cilj bio da pokaže deci kako na kreativan način mogu da vrše reciklažu i takođe dodao da je za izradu koristio odbačene dečije igračke ali i da je sa posebnom namerom odabrao beloglavog supa upravo kako bi ukazao na važnost  ugroženih vrsta.

Beloglavi sup ima status strogo zaštićene vrste u Srbiji, a njegovom opstanku pomažu Fond za zaštitu ptica grabljivica i  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji kroz brojne projekte koje finansira između ostalog i EU. 

Beloglavi sup (Gyps fulvus)

Šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici iskazao je veliko zadovoljstvo zbog prisustvovanja otkrivanju murala i naglasio da je borba protiv klimatskih promena i zaštita životne sredine veoma važna za Srbiju.

Ivan Kocić i Sem Fabrici
Izvor:https://europa.rs

Direktor OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Momir Dragaš, istakao je da njegova škola radi na edukaciji o očuvanju životne sredine od najmlađih uzrasta i da mu je jako drago što je prvi ovakav mural izrađen upravo u njegovoj školi.

Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji, Aleksa Vukićević, uručio je ambasadoru Fabriciju knjigu sa opisanim svim vrstama ptica u Srbiji u znak zahvalnosti za zalaganje i trud.
U okviru kampanje ambasador i predstavnici društva obišli su i područje na kome se sprovodi EU projekat „PannonEagle– Zaštita orla krstaša u Panonskoj niziji“ u blizini Srpskog Krstura. Na tom mestu se sprovodi zaštita poslednjeg gnezdećeg para orla krstaša u Srbiji.

Mural beloglavog supa je deo kampanje koja ima za cilj podizanje svesti i pokretanje na angažovanje svih građana, zajednica i institucija u Srbiji da postanu aktivniji u zaštiti životne sredine. Izradi samog murala predhodila je debata održana 12. juna a zatim i trach challenge održan 14. jula, dok su u Užicu, Šapcu i Subotici organizovani jednodnevni obilasci ekoloških postrojenja koji su izgrađeni uz podršku EU.

Kako je i sam umetnik Ivan naglasio da se nada da je ovo samo početak sličnih akcija, na nama je da se potrudimo da ovakva umetničko-ekološka dela postanu što češća u našoj zemlji. 

Više o samom projektu „Pogledaj oko sebe. Pokreni se.“ možete videti na http://www.pogledajokosebe.rs/

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime