Насловна Животни стил Без отпада на путовање, посао, у школу?

Без отпада на путовање, посао, у школу?

1146
0
Време читања: 4 минута

Путовање

У претходној години су нам недостајала путовања, надамо се да ћемо у будућности имати више прилика да откривамо лепоте овога света. И док уживамо у чарима природе морамо обратити пажњу на утицај који имамо. 

 • Пут до одредишта – да бисмо смањили наш угљенични отисак можемо бирати локалне дестинације које имају да понуде ништа мање драгоцено од егзотичних.
 • Карта за путовање – уколико је могуће избегните штампање карата тако што ћете податке меморисати у телефону.
 • Путна торба – нека садржи zero waste алтернативе: флаше за воду, термос, чиније са храном и грицкалицама, цегере, вреће за куповину, козметику (чврсти шампон, балзам за косу, сапун, четкица од бамбуса…).
Description: Soap, Handmade, Bar, Washing, Aroma, Wellness, Care
 • На самој дестинацији – избегните храну која је упакована, понесите своју чинију са припремљеном храном док сте на путу, увек носите цегер са собом, флашу воде, не узимајте производе које деле као рекламе, ходајте где год је могуће и избегните вожњу аутомобилом.
 • И на крају рециклирајте и компостирајте сав отпад који нисте могли да избегнете.

Посао

Description: Laptop, Apple, Mac, Computer, Browser, Research, Study
 • Ручак (или доручак) на послу – већина људи купује оброке који долазе у превише непотребног паковања (кесе, чиније од стиропора или пластике, пластичне виљушке, итд). Поред непотребног отпада, ова храна најчешће није здрава, а неретко је и скупља од квалитетног оброка који може настати у кухињи код куће. Да би припрема оброка код куће била лакша потребан је добар план, и само један дан који ће бити посвећен кувању.
 • Флаша за воду – незаобилазан додатак свакој торби или ранцу! Веома је битно дневно уносити довољно воде, па је тако флашица која се може допунити у сваком тренутку добар избор који смањује велику количину једнократне пластике. 
Description: Bottles, Water, Steel, Glass, Stainless, Eco, Reusable
 • Термос за кафу – за све који не могу да замисле да свој дан започну без шољице кафе. Добар термос или термо-шоља се може користити пуно пута, и то не само за кафу.
 • Белешке – како без њих? Уколико је потребно написати краћу поруку као подсетник, добра замена за папир је телефон, који сви имамо. 
 • Оловке – или како без њих? Дрвене графитне оловке могу заменити пластичне хемијске оловке (и друге). Дрвени део који настаје као отпад је биоразградив (може да се компостира), док је графит вид елементарног угљеника, па нема загађења.
Description: Pencil, Sharpener, Notebook, Pencil Shavings
 • Пут до посла – уколико није у питању рад од куће. Увек можемо изабрати шетњу јер је веома здрава. Уколико то ипак није могуће због удаљености (или неких других разлога), добар избор је градски превоз или поделити вожњу аутомобилом са колегом. Овиме смањујемо количину штетних гасова и честица које емитују мотори са унутрашњим сагоревањем.
 • Рециклажа – и на крају оно без чега не можемо. Свако ће у неком тренутку створити отпад, и уколико је могуће рециклирајте!

Школа

Оно што је за запослене одлазак на посао, то је за децу и студенте одлазак у школу или на факултет. Тако би први кораци ка школовању без отпада били: флаша за воду и чинија/врећица за ужину (ручак).

Што се тиче школског прибора, први на листи је ранац за школу. Може се наћи у second hand продавницама, позајмити од старијих рођака, или као нови се користити годинама.

Description: The Leaves, Backpack, Woods, Autumn, School, Forgotten

Незаобилазне су свеске и оловке, па се тако могу наћи свеске од рециклираног папира и графитне оловке. Слично као и на послу, белешке можемо писати на телефону, или рачунару. Оловке у боји су добар избор уколико је потребна замена за хемијске у боји, маркере и хајлајтере. 

Књиге се могу позајмити од старијих рођака, брата, сестре, или купити половне.

И на крају, као и увек, компостирајте или рециклирајте отпад који је незаобилазан!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име