Насловна Животни стил Биофилтер – биоразградиви филтер са семеном биљака

Биофилтер – биоразградиви филтер са семеном биљака

1137
0
Извор: Unsplash.com, Фотограф: Francesco Gallarotti
Време читања: 3 минута

Србија се са 1899 попушених цигарета по становнику годишње рангира високo на листи потрошње дувана, према вебсајту tobaccoatlas.org. Иако се број пушача смањује из године у годину, данас 2,8 милиона људи у Србији користи дуванске производе. 

Подстакнути сазнањем да велики број опушака загађује животну средину, група ученика Средње школе „Душан Тривунац Драгош” из Сврљига патентирала је биоразградиви филтер за цигарете од небељене целулозе који у себи садржи семе биљке.

У оквиру програма „Ученичка компанија” у организацији Достигнућа младих, тим који чини пет ученика – Анђела Николић, Урош Жикић, Тања Васиљевић, Теодора Божиновић и Тадија Ристић, под слоганом „Не уништавај, озелени” са својим производом Биофилтер учествовао је на регионалном такмичењу ученичких компанија и пласирали се у национално финале.

Овај млади тим истиче да се у Србији дневно попуши 73 милиона цигаретета, док на годишњем нивоу тај број износи 26 милијарди. Велики број опушака завршава бачено на улици или на травнатим површинама.

Даље, они наводе да осим на здравље људи и загађење животне средине, опушци смањују раст биљака за 25 посто и масу корена за 60 посто.

Биофилтер производом, ови средњошколци желе да утичу на смањење загађења животне средине и озелењавање површина.

Извор: https://nova.rs/

„Истраживања показују да се опушци цигарета у природи задржавају и до 25 година. Из тог разлога ми желимо да постојеће филтере, који су махом направљени од пластичних материјала, заменимо нашим биоразградивим филтерима. Наш Биофилтер је направљен од небељене целулозе, а у себи садржи семе биљака”, објашњавају ученици из Сврљига.

Када се филтер нађе на тлу, у додиру са земљом и влагом, семе почиње да клија. Филтер семену служи као резервоар за воду и појачава клијање биљке.

У контакту са земљом филтер почиње да се убрзано разграђује. Овај процес разградње траје 6 месеци за разлику од стандардних филтера, којима је потребно много више времена. Када се филтер разгради, корен биљке се везује за земљу и наставља са уобичајним развојем.

Најбитније је да семе буде ситно, како би стало у филтер и било отпорно на дим и топлоту током коришћења цигарете. После истраживања на разним семенима, најбоље резултате показала су семена детелине, босиљка, чие и траве. 

Извор: https://nova.rs/

Ученици су изјавили да се по неким истраживањима види да има и до 120 опушака по квадратном метру. Циљ њихове компаније није да промовише пушење и дувански дим. Истичу да, упркос свим акцијама у борби против пушења, људи у великој количини настављају да користе дуванске производе. Пошто је већ тако, они желе да ту концентрацију загађења сведу на минимум.

Иако је овај пројекат првенствено намењен такмичењу у предузетништву и Биофилтер није још увек пласиран на тржишту, надамо се да ће у будућности ови ученици успети да реализују своју идеју.

Биофилтер компанију можете пратити на њиховом инстаграм профилу biofilterofficial.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име