Насловна Активизам и едукација „Браћа Крет” – цртани који буди радозналост у деци

„Браћа Крет” – цртани који буди радозналост у деци

3646
0
Извор: techradar247.com
Време читања: 4 минута

„Активирај моћи дивље животиње” реплика је из анимираног филма „Пустоловине са браћом Крет” којег се неки од вас можда сећају. У питању су шармантна браћа која заједно са својим пријатељима путују летелицом – корњачом Тортугом – и помажу дивљим животињама, уз то програмирајући моћна одела са карактеристикама одређених живих бића. Мало људи зна да иза овог цртаћа стоје баш његови главни јунаци, два поменута брата – Крис и Мартин Крет.

Браћа Крет: Мартин (лево) и Крис (десно)
Извор: pbssocal.org

Одувек су били привржени природи и ту љубав су употпунили адекватним знањем. Увек представљен у плавом, Мартин је завршио студије зоологије на Дјук универзитету у Северној Каролини. Три године млађи, Крис, кога можемо препознати по зеленој боји, дипломирао је на колеџу Карлетон у области биологије. Затим су се браћа прихватила камере и почела да истражују дивљину.
Уз чињеницу да крајем 80-тих година прошлог века није постојао садржај о природи намењен искључиво деци, природно им се родила идеја да такав садржај направе баш они. Ни најмање нису очекивали да ће њиховe прве игране емисије, „Kratts’ creaturesи „Zoboomafoo”, доживети огроман успех на телевизији, међу децом и родитељима.

Ипак, браћа су се вратила самосталном истраживању дивљине и редовном снимању, те су се фокусирали на прављење садржаја за „Националну географију” са филмом „Be the Creature” и окренули се озбиљнијим темама намењеним одраслима. 

Извор: variety.com

Међутим, како кажу, увек би се разочарали што не могу камером да ухвате све појаве у животињском свету. Тако су схватили да различита понашања животиња не морају приказивати уживо снимком, већ то лако могу учинити – анимацијом! Она им је омогућила да прикажу свету, а првенствено деци, све што знају о животињама, а не могу да ухвате објективом камере.
Убрзо, 2011. године појавиле су се „Пустоловине са браћом Крет” – њихов први анимирани садржај. У овом дечијем серијалу до сада су обухватили више од невероватних 390 животињских врста. Догађаји у њему су упечатљиви, са дозом хумора и напетости, што посебно узбуђује децу. Научни садржај прилагођен је узрасту од 6 до 8 година и заснива се на Националном стандарду образовања у области науке (NSES).

Извор: variety.com

Оно због чега је овај цртани значајан је управо његова способност да у деци пробуди радозналост и самим тим умногоме помаже при развијању свести и љубави према природи. Овакав тип садржаја је темељ који у деци развија основне вештине сагледавања и истраживања света око себе. 

Ова цртана серија посебно истиче повезаност са другим наукама, којој Мартин и Крис Крет теже како би приказали њихову међусобну повезаност у природи. Можемо приметити разноврсне примере у различитим епизодама, као што су: физички закони које слон примењује при увлачењу воде у своју сурлу, отровне жабе које за одбрану користе одређена хемијска једињења, као и најбржа птица на свету – сиви соко, који за постизање своје брзине од чак 300 километара на час користи гравитацију. Овим покушавају да обједине различите научне дисциплине поред зоологије и тако деци приближе науку.

Сиви соко представљен у цртаном филму
Извор: wildkratts.com

Упркос слави коју су стекли, ова браћа тврде да нису заинтересовани за начин живота који таква популарност доноси, већ су привржени ширењу знања о важности заштите природе. Озбиљно се баве њеним очувањем, што се може приметити и у њиховом раду на стварању уточишта за заштиту станишта дивљих животиња.

Одржавајући наступе пред децом са мотивима и костимима из цртаног филма имају прилику да виде позитивне реакције не само њихових младих гледалаца, већ и родитеља.

Извор: nepascene.com

„Након 25 година рада усмереног деци, мислим да сам најпоноснији на утицај који је он имао на децу која гледају наше серијале, као и на чињеницу да се она толико узбуде због животиња и природе да желе да и сама иду у пустоловине у слободно време” – наводи Крис. „Или на родитеље који говоре: Хвала на вашим цртаћима. Сада заправо идемо у авантуре као породица”.

Мислим да је након овако топлог коментара учинак ове сјајне браће јасан.

Извор: wildkratts.com

Извори:

  1. About Wild Kratts | PBS KIDS Shows | PBS KIDS for Parents 
  2. 10 Wild Facts About Wild Kratts – 9 Story Media Group 
  3. About – Wild Kratts 
  4. How the Kratt Brothers Created Creature Franchises for Younger Viewers – Variety 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име