NaslovnaVestiBritaniji dosadio ugalj

Britaniji dosadio ugalj

386
0

Mediji u poslednje vreme imaju i čemu lepom da se posvete – ispratili su prvudrugutreću nedelju, a zatim i prvih mesec dana bez upotrebe uglja u Velikoj Britaniji. Ugalj je u Britaniji korišćen za dobijanje energije od samog početka Industrijske revolucije, od 1882. godine kada je u ovoj državi otvorena prva termoelektrana.

Ovaj pomak je značajan za britansku strategiju koja za cilj postavlja snabdevanje električnom energijom bez emisija ugljen-dioksida u atmosferu do 2025. godine. Međutim, potrebno je još vremena, rada i truda da se do ovog cilja stigne, prvenstveno zbog izražene upotrebe gasa – 46% električne energije u prvoj nedelji bez uglja poreklom je od prirodnog gasa, što takođe emituje ugljen-dioksid, ali u manjoj meri.

Britanija je u procesu prelaska na obnovljive izvore energije, pri čemu trenutno najviše električne energije dobijaju iz nuklearnih elektrana, koje su ukupnom energetskom bilansu prve nedelje bez uglja doprinele sa čak 21%. 

https://lh3.googleusercontent.com/XrkHElNKKX-2uZolOb0n5s24JK7ZRDq3flzMTT10MQqYfDEdMRmk2pWabiX5D2Xb1sXNzO4bjFluBlyZvWfQUTjWNG8KDdNC66NGWW_XgNDhh1UscBJ1IBh_0h9dEeiE4mZ8yUa-

Britanci su imali i sreće sa vremenskim uslovima, jer su prethodni meseci bili obeleženi sunčanim vremenom bez mnogo oblaka. Štaviše, proleće 2020. godine bilo je proleće sa najviše sunčanih sati od 1948. godine. Četrnaestog maja, tokom druge nedelje bez uglja, čak četvrtina ukupne energije u Britaniji bila je poreklom od Sunca. Veliki potencijal je uočen i kada je u pitanju energija vetra, s obzirom na geografski položaj ove ostrvske zemlje. 

Rezultat? 2019. godinu obeležila je lepa vest – polovina ukupne količine energije bila je poreklom od izvora koji ne emituju velike količine ugljen-dioksida (tzv.low carbon izvori).

Nakon prelaska na izvore energije koji ne emituju ugljen-dioksid, sledeći logičan korak za Britaniju jeste postepeni prelazak ekonomije na model koji podrazumeva minimalne emisije, a zatim i njihovo potpuno odsustvo.

Što se tiče ugljeničnog otiska, on je iz godine u godinu sve manji, a februar 2020. bio je mesec sa najmanje emitovanog ugljen-dioksida u Britaniji otkako se emisije prate. U trenutku pisanja ovog teksta, britanske elektrane nisu videle ugalj već 54 dana. Novije podatke o trajanju britanske faze bez uglja i tome kako se ugljenični otisak ove zemlje menjao kroz vreme možete pronaći ovde.

Pa, da li je Velika Britanija na putu da pobedi u igri u kojoj smo se, iako nerado, svi našli? Vreme će pokazati, a do tada bi trebalo da malo pogledamo i sebe i razmislimo o onome što kao pojedinci možemo da učinimo.

Verujte mi, možemo mnogo.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime