Насловна Животни стил Брза мода и онлајн куповина

Брза мода и онлајн куповина

1360
0
Време читања: 2 минута

Промене су честа појава у сваком сегменту нашег живота, али оне најважније промене, климатске промене, све више измичу контроли због нашег незнања и неупућености у функционисање различитих индустрија. 

У 21. веку великим модним корпорацијама је умного олакшано пласирање реклама и домет истих. Када се пробудимо, када учимо или одмарамо ту је сигурно телефон, друштвене мреже, телевизор. Када идемо на посао или факултете, ту су билборди и рекламе. Сада у току пандемије коронавируса, све више се рекламира онлајн куповина као лакши, сигурнији и бржи начин куповине. Али то није нужно бољи начин куповине.

Онлајн куповина – уколико прибегавате оваквом начину куповине, наш текст ће вам помоћи да разумно и одговорно извршите ту куповину. Код куповине преко интернета гардероба се пакује најчешће у пластична паковања, док се данас у већини продавница продају папирне кесе или носимо цегере од куће. Лоше је и то што уколико до продавнице можете доћи пешке, наручивањем пакета повећева се емисија угљен-диоксида траснпортом од магацина до вас. Треба знати да, када неко врати гардеробу која му се не свиђа, а купљена је преко интернета, неке компаније ту гардеробу ни не прегледају, већ се одмах шаље на отпад. Поред тога, сигурно вам се много пута десило да купите неки комад одеће, а када дођете кући ипак вам више није толико привлачан или схватите да би друга боја била боља.

Овде то представља проблем, јер већина компанија нуди бесплатан поврат пакета. Тако се у САД-у током прошле године потрошило око 4,5 милијарди литара дизел горива и око 12 милиона тона емисије угљен-диоксида на повраћај пакета. Ако опет размислимо о томе, магацини већих корпорација складиште милијарде одевних предмета, а за то је неопходан огроман простор. Ту треба додати потрошњу енергетских извора како би се једно такво складиште одржавало, а посебно и транспорт производа до одређене земље. Иако јесте лако кликнути и купити нешто што вам се свиђа, можда је боље да се прошетате до продавнице неког домаћег бренда и обавите куповину. 

Брза мода се брзо мења, па тако и ваша потреба за новим комадом одеће, али ту смо да једни другима укажемо на проблеме. Процењује се да се отприлике 235 милијарди тона одеће баци на отпад, на годишњем нивоу у целом свету. То представља огроман проблем јер су многи одевни предмети произведени од полиестера (пластике), за коју сви знамо колико дуго и споро се разграђује. 

Шта онда да радим?

Па једноставно је:

Second hand – као одлична метода за смањење утицаја текстилне индустрије на загађење.
Не купуј онлајн уколико није неопходно.


И као најважније – Да ли ти стварно треба то што желиш да купиш?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име