Насловна Активизам и едукација И бука је на мапи

И бука је на мапи

971
0
Време читања: 4 минута

Бука као ометајући фактор и вид загађења представља велики проблем данашњице, нарочито у градовима и уз велике саобраћајнице, а да ли сте знали да је могуће мерити ниво буке на различитим местима? Без обзира на то да ли је реч о отвореном или затвореном простору, мерење нивоа буке не само да је могуће, већ је често и пожељно из више разлога. Већ смо писали о томе шта је загађење буком и због чега је оно битно (више о томе можете прочитати овде), а мерење и праћење нивоа буке кључан је корак у решавању овог проблема. Такође, мерење нивоа буке је важно и због доношења законских регулатива које се тичу дозвољених нивоа буке и потребних мера заштите.

Још један од разлога због којих се мери ниво буке је како бисмо је мапирали. Мапа буке представља графички приказ нивоа и дистрибуције буке на одређеном простору кроз одређени временски период. На овим мапама се различитим бојама обележавају различити нивои буке у децибелима (dB). Уколико бисмо понављали прављење ових мапа кроз правилне временске размаке, могли бисмо да уочимо како се мења ниво буке кроз време на једном простору.

Свакако да ниво буке неће бити константан, чак ни на истом месту. Уколико је највећи извор буке неко индустријско постројење, ниво буке ће бити већи дању (током радног времена) него ноћу. Такође, ниво буке може да варира зависно од периода године, па тако, ако је главни извор буке саобраћајница, ниво буке ће бити већи лети, када је прометније. У мањој мери на ниво буке утичу и временске прилике попут ветра, олуја или града. Постоји неколико начина да се превазиђе проблем варирања нивоа буке приликом њеног мапирања. Један је да се праве различите мапе за различите периоде (рецимо за дан и ноћ), а други начин може бити мапирање у унапред одређеним условима (на пример, мерење нивоа буке у одређеном делу дана за који претпостављамо да је најбучнији или најпрометнији). Трећи и најкоришћенији начин је одређивање нивоа буке компјутерски, прорачунима који се базирају на математичким моделима буке одређеног подручја.

Мапа буке која потиче од саобраћаја за део Њујорка
Извор: volpe.dot.gov
Мапа буке за агломерацију Ниш
Извор: sepa.gov.rs/ 

Мапа буке може се направити како за мали простор, попут канцеларије, тако и за велике површине, попут читавог града. Мапирање буке на радном месту може бити корисно за детектовање главних извора буке. Тако, рецимо, можемо да утврдимо да ли неке машине представљају извор буке и у односу на то проценимо потребно растојање од њих за позиционирање радних столова или неопходност заштитне опреме.

Мапирање буке на већим површинама може да буде корисно при просторном планирању. Важно је имати мапу буке уколико је планирана изградња нове саобраћајнице или стамбеног подручја. Када се граде путеви, потребно је организовати изградњу тако да утицај буке из овог извора буде најмањи могућ, а када се гради стамбени блок, циљ би нам био тражење простора који је максимално удаљен од великих загађивача буком. Наравно, мапе буке су корисне и за утврђивање тога које су области најпогођеније буком и које мере се могу спровести да би се нивои буке смањили (постављање изолације око саобраћајница, садња дрвећа као изолатора звука, постављање звучне изолације у објекте и слично).

За крај, битно је споменути да свако од нас може измерити ниво буке у свом окружењу помоћу различитих апликација на мобилном телефону (Sound Meter, Мерач звука, Фонометар) и на тај начин одлучити какве кораке може и треба да спроведе да се од те буке заштити.

Управо због тога и желимо да позовемо вас, читаоце, да нам помогнете у мерењу буке у Београду! У оквиру нашег пројекта под називом Еко(П)оглед, поред изложбе ликовних радова “Букоград”, желимо и да мапирамо буку на подручју града Београда и проверимо колико заправо загађење буком утиче на становнике овог града. Све што треба да урадите јесте да инсталирате апликацију на мобилни телефон (линк за андроид апликацију, линк за ајфон апликацију) и измерите ниво буке (dB) у било ком делу Београда. Скриншот вашег мерења нам можете оставити у коментару овог текста или послати путем друштвених мрежа у периоду између 27. јуна и 3. јула. Радујемо се вашој помоћи и могућности да заједно откријемо јесмо ли заиста становници букограда!

Извори: scientificamerican.com (лево); mdpi.com (десно)

Буку, као велики проблем данашњице, никако не треба заборавити и запоставити када говоримо о загађењу. Мапирање буке је једно од средстава која нам помажу да овај тип загађења пре свега визуелизујемо, а потом и пронађемо адекватна решења.

Извори:
https://www.noisemap.ltd.uk/
https://www.epa.ie/
https://www.safety.ie/
https://www.volpe.dot.gov/news/
https://www.scientificamerican.com/
https://usb.brando.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име