NaslovnaAktivizam i edukacijaČep za hendikep – priključi se akciji!

Čep za hendikep – priključi se akciji!

391
0

Kada humanitarnu akciju pomešamo sa zaštitom životne sredine, dobijemo organizaciju kao što je „Čep za hendikep“.

Akcija „Čep za hendikep“ je započeta u Zrenjaninu, a danas joj se možete priključiti iz praktično svih delova Srbije.

Šta znači „Čep za hendikep“?

Kada plastiku odnesemo na reciklažu, uglavnom je moguće dobiti novčanu nadoknadu. Međutim, pojedinac teško da može da profitira od reciklaže jer jedan kilogram plastičnih čepova vredi oko 35 dinara. S druge strane, ako se udruži ogroman broj ljudi sa po jednim kilogramom plastike – možemo da obezbedimo sredstva dovoljna da se kupi nešto što nije lako dostupno. Tako je Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Banata iz Zrenjanina odlučilo da pozove ljude da zajedno skupe što više plastičnih čepova kako bi bio skupljen novac i na taj način omogućena pomoć ljudima sa invaliditetom. Do sada je obezbeđeno preko 30 ortopedskih pomagala. Organizacija insistira na transparentnosti, pa tako na njihovom sajtu možete pogledati sve ugovore o kupovini kao i izveštaje o prikupljenim čepovima.

Koji čepovi dolaze u obzir?

Svi plastični čepovi koji mogu da vam padnu na pamet. Čepovi od kućne hemije, mleka, sokova, kozmetike, vode, šampona i kupki, jogurta, kečapa, majoneza, flomastera, kinder jaja i paste za zube.

Gde odneti čepove?

Kompletnu listu objekata u koje možete odneti sakupljene čepove pogledajte na: Čep za hendikep – Distributivni centri

Ova akcija je spoj divnih i humanih ideja. Prvenstveno uči decu da i kada su mali, mogu da urade velike stvari. Osim humanosti, uči nas i o reciklaži i važnosti očuvanja životne sredine. Nadam se da će vremenom sakupljanje i recikliranje čepova u svrhu pomaganja ljudima sa invaliditetom postati svakodnevna navika u svakoj školi i svakoj porodici.

Počnite da skupljate čepove i ispričajte prijateljima da postoji ta mogućnost! 🙂

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime