Насловна Активизам и едукација Куда одлазе моји чепови? У Гинисову књигу?

Куда одлазе моји чепови? У Гинисову књигу?

2466
0
Време читања: 4 минута

Сви смо их видели у неком тренутку – кутије за одлагање чепова налазе се свуда по граду, у тржним центрима, вртићима, школама. Знамо да се прикупљени чепови рециклирају, знамо и да се помаже људима којима је помоћ потребна, али како су те две ствари повезане? Одговор на овo и многа друга питања ЕкоБлог је потражио од Вање Петковић, дипломираног еколога и оснивача удружења „Чепом до осмеха”.

Процес је једноставан – након што су чепови прикупљени, они се сортирају и односе на рециклажу. За материјал који је однесен у рециклажни центар добија се одређена новчана накнада. Новац добијен одношењем чепова користи се како би се набавила помагала за децу. 
„До момента покретања акције, ова врста пластике није била у фокусу, а поседује одређену новчану вредност и самим тим је тај подухват био занимљив, не само нама, већ и бројним људима широм Србије који су се рапидно придруживали акцији”, наводи Вања. Чепови су се такође показали захвалним за одлагање, с обзиром на то да је друге врсте секундарног отпада захтевније складиштити и преносити у великим количинама.

Срце ове невероватне акције чини свега десетак људи, док је број волонтера у порасту и тренутно износи чак преко 2000. Свакако, до овог броја није било једноставно доћи.
„Сваки почетак је тежак, па је тако било и у нашем случају. С обзиром на то да је идеја акције „Чепом до осмеха“ била нешто до тада невиђено на просторима наше земље, били су потребни вредни рад и упорност да околину убедимо колики је и какав значај онога што радимо. Није било лако ни постати медијски видљив на самом почетку, посебно јер се радило о нечему новом, а познато је да су људи несигурни кад је реч о непознатим стварима.“

Сада, међутим, имају репутацију којом могу да се похвале и успехе о којима су до пре неколико година само могли да сањају. Највећи успех су сигурно омогућена помагала за тридесет шесторо деце, чиме су утицали на повећање квалитета њиховог живота и омогућили лакше свакодневно функционисање и образовање, имајући у виду да се рециклажом чепова добијају мала новчана средства у поређењу са сакупљеном количином, временом и трудом који су потребни да би се све то постигло.

Поред тога што су циљеви ове организације хумани, а такође и зелени, треба напоменути да „Чепом до осмеха” има великог утицаја и у сфери друштвеног активизма. Сви људи који на било који начин желе да помогну и допринесу акцији „Чепом до осмеха“ су увек добродошли да им се обрате, да посете њихову канцеларију и изнесу своје савете, нове предлоге и идеје, али и упуте позитивне и негативне критике. Тренутно се једина канцеларија налази у Новом Саду, али је планирано и отварање београдске.

Њихов утицај на локалном нивоу је немерљив. Као победници конкурса Нафтне индустрије Србије, 2018. године изградили су прво комбиновано игралиште за децу са и без сметњи у развоју, које се налази на новосадском купалишту Штранд. Главна идеја иза оваквог парка јесте да деца имају право да се играју заједно чак и када им се способности разликују. То је и даље једино комплетно игралиште у Србији овог типа, а ова организација се труди да и друге локалне заједнице подстакне на покретање сличних пројеката.

„Можемо да се похвалимо чињеницом да до сада нисмо имали било какве непријатне ситуације. Заиста се трудимо да свему и свима приступимо на пријтељски начин и вероватно је то разлог што друге организације имају слободу у комуникацији са нама, па увек успемо да пронађемо решење којим су сви задовољни.”

Са организаторима новосадског фестивала EXIT остварили су више него успешну сарадњу, што за ову организацију свакако није новост, па се сада с пуним правом надају проширењу домена деловања и ван локалне заједнице, укључујући школе, вртиће, али и друге организације, па чак и ван граница државе.

Поред тога што су апсолутни рекордери у измамљивању осмеха, од 2017. држе и Гинисов рекорд за највећи мозаик. Погађате – од чепова.

„Идеја за склапање мозаика је првенствено проистекла из намере да организујемо дружење за све координаторе, који су из различитих градова широм Србије и на тај начин их окупимо на једном месту и омогућимо им упознавање, јер од оснивања Удружења за то није било прилике.

Осим прелепог дружења и стварања лепих успомена, одлучили смо да конкуришемо за Гинисов рекорд, с обзиром на то да је склопљен мозаик од пластичних чепова био величине 621 м2 и на тај начин представимо наш Нови Сад у лепом светлу и пошаљемо целом свету сјајну поруку.”

Човек би помислио да је обарање светског рекорда довољно да се човек опусти и престане да циља вицоко, бар на неко време. Међутим, изгледа да је Гинис само подстакао овај тим да настави да даје све од себе. Наиме, до краја 2019. године остало је још нешто више од три месеца, а они имају још много тога у плану.

Главни циљеви се односе на уручење помагала деци која су на то стекла право испуњавајући услове дефинисане Конкурсом за 2019/2020. Поред тога, у плану им је организација првог Скупа социјално-еколошког предузетништва, који ће се одржати у октобру, а који ће сегменте акције „Чепом до осмеха“ објединити у целину и подићи деловање Удружења на још виши ниво.

На крају, с обзиром на то да ипак на младима свет остаје, један од неизоставних циљева је непрестани рад на подизању еколошке свести најмлађих представника друштва, као есенцијалне карике у спровођењу коренитих промена. 

Позитивних коментара о овој иницијативи је много, осмеха и чепова још више. Могло би се рећи да је њихов утицај – за Гиниса.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име