Насловна Занимљивости Нешто мало о циркулацији

Нешто мало о циркулацији

4126
1
Време читања: 4 минута

Од последње индустријске револуције, привреда се посматра кроз линеаран процес производње који подразумева:
• екстракцију доступних природних ресурса,
• њихову прераду, обликовање у финалне или полупроизводе, 
• дистрибуцију и употребу
• и одлагање. 

Главна парадигма овог модела је: ,,УЗМИ – КОРИСТИ – ОДЛОЖИ (БАЦИ).” 

Такав приступ никако није користан и практичан за људску популацију. Донедавно јесте био прихватљив док се није приметила затрпаност планете отпадом који ми генеришемо (производимо). Не само што смо затрпани сопственим смећем, већ у далеко већој мери утичемо на природу која нас окружује, нарушавамо њено здравље, а и кваримо естетски изглед. Дакле, овај приступ подразумева искоришћавање природних ресурса, њихово преобликовање у нове производе, коришћење нових производа и по истеку животног века њихово одбацивање. У потпуности се занемарује поновна употреба. Ту долазимо до великог проблема који се тиче самог отпада, који би могао да се искористи као потпуно нов ресурс, без претходне девастације природних добара, тј. екстракције ресурса зарад израде производа и веома брзог одлагања истих. Чему све то, када постоји друго, паметније решење?  Одлагање отпада се може скоро у потпуности заобићи уз примену новог модела, кружног кретања материје, које је познатије под називом ,,Циркуларна економија”. Дакле, уместо што ћемо одбацити неки производ, била то гардероба, намештај, храна, кућни апарати, бела техника итд. они ће ући у кружни процес коришћења.

Циркуларна економија подразумева следеће: 

• Поправку покварених производа
• Поклањање, продавање, изнајмљивање производа који су нам досадили
• Рециклирање
• И поновну употребу

У кружном систему улазни ресурси и отпад, емисије и цурење енергије су минимизирани успоравањем, затварањем и сужавањем петље енергије и материјала. 

Ово се може постићи:

Овај регенеративни приступ је у потпуној супротности са традиционалном линеарном економијом. 

Порука коју овај модел промовише је:„не размишљајте о отпаду, него о производу“, односно о томе како је дизајниран, да ли и колико је рециклабилан и колико утиче на животну средину. Ту долазимо до „Еко дизајн“ производа. Појављује се захтев да производи буду пре свега, модуларни, расклопиви, рециклабилни и нешкодљиви по људе и животну средину, што даље омогућава све горе наведене начине поновне употребе како би се избегло непотребно одлагање производа који се могу поново искористити у исту, сличну или различиту сврху. Циркуларни дизајн тежи развијању трајних производа, опет у циљу смањења отпада.

Један од одличних примера циркуларне економије је текстилна индустрија. Кружна економија унутар текстилне индустрије односи се на праксу да се одећа и влакна непрестано рециклирају, како би се вратили у продају уместо да заврше на депонији. Томе служе „Second hand“ продавнице, где можете наћи изузетно квалитетне одевне предмете по заиста повољним ценама. На пример држављани Канаде масовно прибегавају овој опцији куповине како би уштедели новац и одржали природу што чистијом.

Као што полован аутомобил који се може поправити нећете одвести на отпад или га оставити поред улице, већ у сервис на поправку, исто је могуће и са другим производима.

Имајмо у виду да производе (гардеробу, кућне апарате, белу технику) можемо: купити, примити на поклон, доћи до ње кроз размену или замену, позајмљивање итд.

Са друге стране, роба која нама више потребна може бити продата, поклоњена, изнајмљена, замењена и слично. 

Линеарни приступ негативно утиче на све медијуме животне средине, зато би кружна економија могла бити одговор на друштвена и еколошка питања која је створио тренутни линеарни, брзи модел који примењујемо. Флашицу за воду коју купите можете поново употребити, а још боље би било када бисте користили еко боце за воду. Стаклена амбалажа се може искористити много више пута од пластичне, а поред тога је и далеко здравија за употребу и мање штети животној средини. Постоји безброј примера на интернету како од старих, дотрајалих производа направити нове, не мора то бити искључиво у исту сврху. Уколико немате идеју, инспирацију или сматрате да нисте довољно креативни, можете погледати упутства, видео клипове или прочитати шта урадити са производима које више не користите. Мада, верујем да смо сви довољно креативни када се пробуди у нама порив за очувањем природе, не само због нас већ и због будућих генерација које нам долазе! ☺ 

Ево неких занимљивих примера да од старих ствари направите нешто занимљиво, корисно, а можда чак и лепше. 🙂

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име