Насловна Вести Почиње јавна дебата и кампања за чистије грејање у Ваљеву

Почиње јавна дебата и кампања за чистије грејање у Ваљеву

1192
0
Време читања: 2 минута

Имајући у виду огроман проблем Ваљева са загађењем ваздуха, удружење Локални одговор ће у наредним месецима, уз помоћ Београдске отворене школе (БОШ) и Регулаторног института за обновљиву енергију и заштиту животне средине (РЕРИ), покренути кампању и јавну дебату о могућностима за унапређење праксе прикључења на даљински систем грејања, тамо где је то могуће и економски оправдано, ради ублажавања енергетског сиромаштва и смањења загађења ваздуха.

Локални одговор ће, уз експертску подршку, представити и препоруке за унапређење локалних политика у Ваљеву у области производње, снабдевања и коришћења енергије. У том смислу ће бити организован разговор са грађанима о њиховој спремности да инвестирају и учествују у унапређењу система грејања у својим домаћинствима.

Један од предлога за унапређење локалне енергетске политике ће бити разматрање могућности бесплатног прикључивања на систем даљинског грејања, где постоје услови којим управља комунално предузеће Топлана, али и унапређење праксе субвенција за енергетску ефикасност коју спроводи локална самоуправа у Ваљеву.

Оваквим активностима Локални одговор ће истовремено подстаћи јавност у Ваљеву да се укључи у процес усвајања Интегрисаног националног енергетског и климатског плана Републике Србије (ИНЕKП). Интегрисани национални енергетски и климатски план је кључни плански документ који треба да постави циљеве домаће енергетске и климатске политике, пружи оквир за процес енергетске транзиције и буде инструмент за достизање дугорочних циљева енергетске и климатске политике.

ИНЕKП се доноси за период до 2030. године, са пројекцијама до 2050. и дефинисаће нове циљеве за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, унапређење енергетске ефикасности, већу употребу обновљивих извора енергије, унапређење сигурности снабдевања и смањење енергетског сиромаштва.

Удружење грађана Локални одговор ове активности спроводи у оквиру пројекта „Цивилно друштво за енергетску транзицију: Укључи се!“ Заједно са другим локалним организацијама из Београда, Бора, Kраљева и Смедерева, овај пројекат спроводимо у партнерству са Београдском отвореном школом и Регулаторним институтом за обновљиву енергију и животну средину, а захваљујући финансијској подршци Британске амбасаде у Србији.

Укључи се у енергетску транзицију!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име