Насловна Свет око нас Вода Човек или машина, питање је сад

Човек или машина, питање је сад

1880
1
Време читања: 3 минута

Не, не… нисмо обарали руку са роботом (мада, признајем да би то било занимљиво искуство), али јесмо се запитали једно друго питање: Ко ефикасније пере судове, човек или машина? Мало уз вашу помоћ, а мало уз помоћ интернет истраживања успели смо да дођемо до одговора на ово питање.

Последњих деценија, све чешће се прича о пијаћој води као ресурсу који је необновљив. Сам податак да је од укупне количине воде, само око 1% пијаћа вода, али и да велики део од тог једног процента није приступачан човеку, говори нам да поменута коначност воде није само празна прича. На Земљи живи преко седам милијарди људи, тако да је штедња овог незамењивог ресурса постала ствар од приоритетног значаја.

Штедња воде, наравно, започиње из наших домова. Сва вода која прође кроз једно домаћинство постаје тзв. сива вода (greywater), која због, што хемијске, што микробиолошке загађености постаје неупотребљива док не прође циклус (а, понекад и два) у пречистачу. Много ефикаснија опција од пречишћавања сиве воде јесте да једноставно не потрошимо велику количину воде, уколико то не морамо.

Одатле је и произашло наше питање: Да ли потрошимо више воде ручним прањем или коришћењем машине за прање судова?

Младост против искуства

Питање смо, на нашим фејсбук и инстаграм страницама, поставили и вама. И потпуно очекивано, добили смо тачан одговор.

62% или 106 особа од 171 које су учествовале у анкети, одговорило је да ручним прањем посуђа потрошимо више воде него машинским прањем.

Ево и података које смо нашли. Када бисмо ручно прали посуђе у количини која може да напуни просечну машину за прање судова, било би нам потребно око 100 литара воде, претпостављајући да је уобичајен метод прања под славином из које вода нон-стоп тече. За разлику од ручног прања, машина просечно у једном циклусу прања користи око 11 литара воде. Дакле, разлика је очигледна. Штавише, израчунато је да машина за прање посуђа (уколико би се увек пунила до крајњег капацитета) може да уштеди око 19.000 литара пијаће воде годишње. Наравно, ништа од овога не важи уколико у машину за прање судова убаците два тањира и једну шерпу.

Поред уштеде воде, машина за прање посуђа такође штеди и електричну енергију. Да бисмо потпуно очистили наше посуђе, наравно, потребно је користити топлу воду приликом прања. Будући да је количина воде у машини до девет пута мања од количине потребне за ручно прање, тако је и загревање воде у машини енергетски ефикасније од загревања у бојлерима. Последња ствар јесте та да се потпуна дезинфекција дешава на отприлике 60 – 65 °C, што машина постиже без проблема, али нашим рукама та температура и није баш најпријатнија.

Морамо признати, машина је овај пут надмашила човека. Морамо обарати руке у другој рунди 🙂

Постоје, ипак, начини како можемо чак и ручним прањем уштедети више, а један од тих начина јесу млазнице за стварање водене измаглице којима се штеди и до 98% утрошене воде. Погледајте:

Уколико вам се свидела ова тема, можете се поближе упознати са њом и даље истраживати овде.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име