Насловна Живи свет Биљке Човек који сам мења свет

Човек који сам мења свет

1516
0
извор: www.lappindesign.com
Време читања: < 1 минут

Ако сте икада помислили како ви не можете да направите промену – погрешили сте. Ово је прича о човеку који је променио много, потпуно сам.

Замислите пустињу. Нема ничега, ни траве, ни дрвећа, ни животиња. Нема живота. Само песак. Сад замислите на том истом месту велику шуму, пуну животиња и разних биљака. Звучи као да је за то потребна магија, међутим, испоставило се да је за то довољно тридесетак година и један упоран човек.

Ради се о дивном човеку по имену Пајенг. Наиме, 1979. године, речна ерозија је претила да потпуно уништи острво у Индији на ком је он живео. Предвиђено је да би кроз двадесетак година, Маџули острво могло у потпуности да нестане. Тако је Пајенг одлучио да не препусти ништа случају. Преко 30 година садио је и чувао дрвеће, све док се тај простор није „претворио“ у шуму. Видевши овај рај, бенгалски тигрови, слонови, јелени, лешинари и носорози одлучили су да им то буде нови дом. Пајенг је пазио како је садио биљке, тако да је тамо присутно преко хиљаду различитих врста, укључујући и 300 хектара прекривених бамбусом. Ова шума је сада већа од Централ парка.

Пајенг је данас познат као Индијски Шумски Човек. Његов рад је веома цењен и директан је доказ колико појединац може да учини за сопствено окружење.

Иако сте вероватно успели да замислите шта је Пајенг урадио, препоручујем вам да погледате кратак филмић који приказује његов пут и посвећеност:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име