Насловна Активизам и едукација Да ли баш морамо да загађујемо да бисмо зарадили?

Да ли баш морамо да загађујемо да бисмо зарадили?

1676
0
Време читања: 4 минута

Џеђанг провинција, у источној Кини је била једна од хиљаду провинција где су услови за живот били неподношљиви услед претераног загађења и лоше инфраструктуре. Данас, ова провинција цвета и представља један од највећих симбола „зелене Кине”, са својим пошумљеним планинама и чистом водом – а уз то је народ богатији.

Пре (горња слика) и после (доња слика) увођења оштрих мера регулације отпадних вода и прочишћавања ваздуха . Извор: Xinhua

Некима се чини невероватно да се ругло људске индустрије претворило у мали рај на земљи. Ова провинција је доказ да снажна воља, уједињеност грађана свих економских слојева и строге регулације могу да постигну чуда.

„Чишћење” Џеђанг провинције је почело између 2002. и 2007. године, када је на власт дошао Си Ђинпинг, генерални секретар Кине. Он је започео борбу против ђубрета и индустријског загађења. Након што су представљене и уведене стриктне мере заштите животне средине, бројна села широм провинције су почела да напредују у сваком смислу – и економски и еколошки.

Након деценије активног чишћења река, деца се играју на речним обалама у Цинјан селу у Џеђанг провинцији. Извор: Xinhua

Сада је немогуће замислити да су пре мање од две деценије индустријска постројења у великој мери загађивала окoлне воде. Један од највећих загађивача је била индустрија кристала. Након што су уведене мере заштите животне средине и водених ресурса, ситуација се значајно променила.

Зу Венсинг, један од директора фабрике кристала је изјавио за Xinhua новинску агенцију да је у почетку било отпора против мера заштите животне средине. Наиме, они су морали да уложе велики новац у неопходне филтере за пречишћавање воде и ваздуха. Међутим, на дуже стазе, уведене мере су помогле да се фабрика прошири и повећа профит.

Бивши власник фабрике је 2015. године био у посети Џеђанг провинцији и, очаран великим променама, решио је да се врати трајно у свој родни град. Искористивши позитивне промене, он је отворио гостионицу која сада одлично послује будући да се туризам утростручио.

Туристи уживају у поподневном чају у руралном подручју у Џеђанг провинцији. Ово је постигнуто захваљујућим строгим мерама очувања природе. Извор: Xinhua

Више од 300 милиона људи је посетило рурално подручје Џеђанг провинције и многи Б’н’Б (Bed and breakfast) угоститељски објекти цветају. Неки од власника оваквих хостела тврде да се од увођења мера заштите животне средине профит сваке године подигне за 50%.

Ове промене не доносе добро само туристичкој индустрији. Ли Санфа, пољопривредник, је за Xinhua новине изјавио да је производња и продаја органског поврћа и цвећа у порасту и да сваке године имају све више посла. Такође, многи сељаци почињу да узгајају воће и поврће у својим двориштима, што је пре 10 година било незамисливо због превеликог загађења.

Туристичка индустрија је само прошле године донела више-милионске приходе у провинцију Џеђанг. Међутим, већи број туриста, иако доноси велики профит, такође доноси и велике проблеме, од којих је главни уклањање отпада.

Сортирање отпада почиње од самих становника, али томе помажу бројне станице за рециклирање које су постављене широм насеља. Извор: Xinhua

Али, уз добро сортирање отпада и велика улагања у рециклажу и управљање отпадом, све је могуће! Само у Пујанг округу дневно се 100 тона органског отпада сакупи и преради у ђубриво. Остале врсте отпада се сакупљају и разврставају у рециклажним центрима. Више од 60 тона папирног отпада и 15 тона пластичног отпада се рециклира у току дана. Тиме се 28.000 тона отпада „спаси” да не оде у депоније.

Бројни волонтери промовишу рециклирање и сакупљање отпада у домаћинствима и хостелима. Само сталним радом са грађанима могу се постићи позитивни резултати. Извор: Xinhua

Си Ђинпинг је изјавио да је неопходно да се сеоска насеља претворе у напредна, лепа и чиста уточишта. Овај процес ће трајати годинама и имати огроман утицај на будућност Кине. Широм света постајемо свесни огромних последица које људско деловање има на природу. Кина увелико ради на побољшању услова животне средине, а самим тим и живота својих грађана.  Сталним улагањем у инфраструктуру, екологију и нове технологије, Кинеска влада доказује своју преданост не само чишћењу Кине, него и њеном очувању. Си је за Синхуа новине изјавио: „Свако нарушавање природе ће се кад тад вратити да нас прогони. Ово је реалност коју морамо да прихватимо.”

Туристи широм Кине – али и света, посећују провинцију и диве се руралним лепотама које су настале као последица уређења животне средине. Извор: Xinhua

И ако погледамо да се Кина, као једна од највећих држава света, побољшава у сваком сектору пословања уз заштиту животне средине, некако се чини да можда и наша Србија има шансе да постане зеленија, здравија и еколошки унапређена држава – само ако се ујединимо. 🙂


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име