NaslovnaAktivizam i edukacijaDa li baš moramo da zagađujemo da bismo zaradili?

Da li baš moramo da zagađujemo da bismo zaradili?

38
0

Džeđang provincija, u istočnoj Kini je bila jedna od hiljadu provincija gde su uslovi za život bili nepodnošljivi usled preteranog zagađenja i loše infrastrukture. Danas, ova provincija cveta i predstavlja jedan od najvećih simbola „zelene Kine”, sa svojim pošumljenim planinama i čistom vodom – a uz to je narod bogatiji.


Pre (gornja slika) i posle (donja slika) uvođenja oštrih mera regulacije otpadnih voda i pročišćavanja vazduha . Izvor: Xinhua

Nekima se čini neverovatno da se ruglo ljudske industrije pretvorilo u mali raj na zemlji. Ova provincija je dokaz da snažna volja, ujedinjenost građana svih ekonomskih slojeva i stroge regulacije mogu da postignu čuda.

„Čišćenje” Džeđang provincije je počelo između 2002. i 2007. godine, kada je na vlast došao Si Đinping, generalni sekretar Kine. On je započeo borbu protiv đubreta i industrijskog zagađenja. Nakon što su predstavljene i uvedene striktne mere zaštite životne sredine, brojna sela širom provincije su počela da napreduju u svakom smislu – i ekonomski i ekološki.

Nakon decenije aktivnog čišćenja reka, deca se igraju na rečnim obalama u Cinjan selu u Džeđang provinciji. Izvor: Xinhua

Sada je nemoguće zamisliti da su pre manje od dve decenije industrijska postrojenja u velikoj meri zagađivala okolne vode. Jedan od najvećih zagađivača je bila industrija kristala. Nakon što su uvedene mere zaštite životne sredine i vodenih resursa, situacija se značajno promenila.

Zu Vensing, jedan od direktora fabrike kristala je izjavio za Xinhua novinsku agenciju da je u početku bilo otpora protiv mera zaštite životne sredine. Naime, oni su morali da ulože veliki novac u neophodne filtere za prečišćavanje vode i vazduha. Međutim, na duže staze, uvedene mere su pomogle da se fabrika proširi i poveća profit.

Bivši vlasnik fabrike je 2015. godine bio u poseti Džeđang provinciji i, očaran velikim promenama, rešio je da se vrati trajno u svoj rodni grad. Iskoristivši pozitivne promene, on je otvorio gostionicu koja sada odlično posluje budući da se turizam utrostručio.

Turisti uživaju u popodnevnom čaju u ruralnom području u Džeđang provinciji. Ovo je postignuto zahvaljujućim strogim merama očuvanja prirode. Izvor: Xinhua

Više od 300 miliona ljudi je posetilo ruralno područje Džeđang provincije i mnogi B’n’B (Bed and breakfast) ugostiteljski objekti cvetaju. Neki od vlasnika ovakvih hostela tvrde da se od uvođenja mera zaštite životne sredine profit svake godine podigne za 50%.

Ove promene ne donose dobro samo turističkoj industriji. Li Sanfa, poljoprivrednik, je za Xinhua novine izjavio da je proizvodnja i prodaja organskog povrća i cveća u porastu i da svake godine imaju sve više posla. Takođe, mnogi seljaci počinju da uzgajaju voće i povrće u svojim dvorištima, što je pre 10 godina bilo nezamislivo zbog prevelikog zagađenja.

Turistička industrija je samo prošle godine donela više-milionske prihode u provinciju Džeđang. Međutim, veći broj turista, iako donosi veliki profit, takođe donosi i velike probleme, od kojih je glavni uklanjanje otpada.


Sortiranje otpada počinje od samih stanovnika, ali tome pomažu brojne stanice za recikliranje koje su postavljene širom naselja. Izvor: Xinhua

Ali, uz dobro sortiranje otpada i velika ulaganja u reciklažu i upravljanje otpadom, sve je moguće! Samo u Pujang okrugu dnevno se 100 tona organskog otpada sakupi i preradi u đubrivo. Ostale vrste otpada se sakupljaju i razvrstavaju u reciklažnim centrima. Više od 60 tona papirnog otpada i 15 tona plastičnog otpada se reciklira u toku dana. Time se 28.000 tona otpada „spasi” da ne ode u deponije.


Brojni volonteri promovišu recikliranje i sakupljanje otpada u domaćinstvima i hostelima. Samo stalnim radom sa građanima mogu se postići pozitivni rezultati. Izvor: Xinhua

Si Đinping je izjavio da je neophodno da se seoska naselja pretvore u napredna, lepa i čista utočišta. Ovaj proces će trajati godinama i imati ogroman uticaj na budućnost Kine. Širom sveta postajemo svesni ogromnih posledica koje ljudsko delovanje ima na prirodu. Kina uveliko radi na poboljšanju uslova životne sredine, a samim tim i života svojih građana.  Stalnim ulaganjem u infrastrukturu, ekologiju i nove tehnologije, Kineska vlada dokazuje svoju predanost ne samo čišćenju Kine, nego i njenom očuvanju. Si je za Sinhua novine izjavio: „Svako narušavanje prirode će se kad tad vratiti da nas progoni. Ovo je realnost koju moramo da prihvatimo.”

Turisti širom Kine – ali i sveta, posećuju provinciju i dive se ruralnim lepotama koje su nastale kao posledica uređenja životne sredine. Izvor: Xinhua

I ako pogledamo da se Kina, kao jedna od najvećih država sveta, poboljšava u svakom sektoru poslovanja uz zaštitu životne sredine, nekako se čini da možda i naša Srbija ima šanse da postane zelenija, zdravija i ekološki unapređena država – samo ako se ujedinimo. 🙂

 
Pre i posle – đubre na Savi u Beogradu – slika “posle” u velikoj meri zavisi od nas. 🙂 Izvor:Alo

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime