NaslovnaŽivi svetBiljkeDan banana

Dan banana

610
0

Treće srede u aprilu proslavlja se dan banana u svetu. Danas je dan da proslavimo ove žute voćke koje svi volimo!

Iako bismo skoro sigurno odgovorili na pitanje gde banana raste – na drvetu, to bi bio pogrešan odgovor. Banana je iz roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (lat. Musa sapientium) iz familije Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude koriste u ishrani kao voće. Banana je jestiv plod, koje je sa botaničkog gledišta bobica, bogat je skrobom, pokriven korom koja može da bude zelena, žuta, crvena, purpurna ili smeđa u slučaju prezrelosti.

Prirodno stanište vrsta iz roda Musa su tropski predeli Indomalezije i Australije, i pretpostavlja se da je do domestikacije prvobitno došlo na Papua Novoj Gvineji. Banane se uzgajaju u čak 107 zemalja, prvenstveno radi ploda, i u manjoj meri radi pravljenja vlakana, vina i piva od banana, ili kao ukrasne biljke.

Postoji više od hiljadu vrsta banana, a najviše se uzgajaju u Africi i Aziji. Zbog povoljne kontinentalne klime i kod nas je moguće uzgajanje, samo retko dolazi do formiranja cvasti i ploda, ali i to je moguće, a evo i kako to izgleda: 

Plod banane je bogat nutrijentima, kao što su magnezijum, mangan, fosfor i visok sadržaj kalijuma po kome je banana poznata. Ali da li ste znali da banana emituje radioaktivno zračenje? Radioaktivno zračenje iz banane upravo potiče od kalijuma, odnosno njegovog radioaktivnog izotopa K-40. Pri konzumaciji jedne banane dnevno izloženi smo 1% dozvoljene dnevne izloženosti radijaciji, što je pedeset puta manje od jednog snimanja zuba rendgenom. To je veoma mali nivo prirodnog radioaktivnog zračenja i apsolutno nema nikakav uticaj na zdravlje ljudi. Naprotiv, banane su jako zdrave! ☺

Banane su vrlo zastupljene u kulinarstvu, ali ne samo kao voće. Mnogi banane mešaju kako sa slatkim tako i sa slanim jelima. Plod banane se može pripremati na razne načine, od pohovanja do kuvanja. Imaju široku upotrebu gotovo kao krompir, a plod još i nije jedini jestiv deo banane. 

Zanimljivosti i upotreba

 • Širom Azije se uveliko koriste listovi banane kao pakovanje za namirnice, u cilju smanjenja ambalažne plastike. 
 • Kora banane, odnosno samlevena kora (prah) se koristi kao pirirodni materijal koji ima mogućnost da izvlači teške metale iz rečnih voda, kao što to rade neki sintetički materijali za prečišćavanje. 
 • Otpad ili ostaci od banane mogu se koristiti u stočarstvu kao jedan od izvora ishrane.
 • Od kora stabla banane i kore samog ploda može se praviti papir koji se obično koristi u umetničke svrhe, a može se ručno ili industrijski praviti.
Papir napravljen od stabla banane
 • Vlakna stabla banane su se koristila da bi se napravio tekstil, koji je korišćen u 13. veku u Aziji.
Cvet banane
 • Ako ste mislili da je samo plod ove biljke jedini upotrebljiv, prevarili ste se! Cvet banane se koristi i konzumira kao povrće.
 • Banane su najstarije kultivisano voće za koje čovek zna. Uzgajamo ih već više od 10 hiljada godina.
 • Početkom 20. veka u Njujorku nastao je veliki problem sa korama od banana, jer su se ljudi doslovno klizali na ulicama na kore, tako je i nastala ova poznata referenca iz filmskih komedija.
Izvor: pinterest.com
 • Veliki listovi banane se koriste kao kišobrani ili suncobrani.
 • Zbog ovog žutog voća nastao je i istoimeni super junak – Bananamen. Takođe, banana se pojavljuje često i na filmskom platnu kao u filmovima poput „Bananas“ sa Vudi Alenom ili u italijanskom filmu „Banana Joe“.
 • Banana se sreće i u umetnosti. Prošle godine jedna banana zalepljena izolir trakom za zid u galeriji u SAD prodata je za čak 120 hiljada dolara. Banana je predstavljena kao simbol globalne trgovine i simbol humora. Ovo delo je rad italijanskog umetnika Mauricija Katelana.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime