NaslovnaAktivizam i edukacijaSvetski dan bez automobila

Svetski dan bez automobila

1442
0
Vreme čitanja:2minuta

I ove godine ćemo moći da uposlimo svoje prašnjave bicikle i provozamo se gradom do posla ili škole, a u cilju promovisanja zdravijeg načina života i to sve 22. septembra.

Cilj Svetskog dana bez automobila je podizanje svesti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne sredine, o tome kakvu štetu nanosimo ozonskom omotaču i naravno, promovisanje alternativnih prevoznih sredstava u svakodnevnom životu.

Ideja da ljudi provedu jedan dan bez automobila je pokrenuta još za vreme naftne krize 1970. godine. Evropski komesar za životnu sredinu, gospođa Margot Volstrom pokrenula je akciju 1999. godine kao pilot projekat EU kampanje „U grad bez mog auta”.

Veliki broj gradova Srbije je od tada učestvovalo u ovom događaju, kao što su: Beograd, Novi Sad, Aleksinac, Kragujevac, Mladenovac, Niš, Obrenovac, Šid i mnogi drugi.

Ne treba izostaviti  manifestaciju koja se održava u periodu od 19. do 21. septembra, u nedelji mobilnosti, a pod nazivom „Samo ne autom”.  Manifestacija se realizuje od 2016. godine od strane udruženja „Bajsologija”. Prošle godine su sva takmičenja organizovana u maju i septembru, a ove godine prvi put će trajati tri dana.

U trodnevnom izazovu će učestvovati kompanije čiji će se zaposleni takmičiti u pređenim kilometrima i osvajati poene, a najbolji će biti nagrađeni. Napravljena je aplikacija koja će beležiti svaki korak takmičara.

Više informacija o prijavljivanju i ostalim detaljima možete naći na njihovom sajtu .

Ako ste ranije želeli nešto da uradite za svoju okolinu samo niste znali šta i kako, eto lepe prilike da pedaliranjem ili pešačenjem  smanjite emisiju gasova i provedete par dana u smehu i odličnom društvu. ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime