NaslovnaEko kalendar28. februar – Dan bez slamčica

28. februar – Dan bez slamčica

152
0

Slamčica je predmet sa jako dugom istorijom. Najstarija slamčica pronađena je u grobnici Sumerana, jedne od najstarijih civilizacija na svetu. Napravljena je od zlata sa umetnutim plemenitim kamenom i smatra se da je korišćena za ispijanje piva. Kasnije su slamčice bile pravljene od raži, a davne 1888. Marvin Stoun je patentirao papirnu slamčicu koja je brzo postala popularna. Iako su bile korisne, tadašnje papirne slamčice nisu bile dovoljno izdržljive. Sredinom 20. veka pojavio se novi izdržljiviji i jeftiniji materijal, plastika. Tada počinje proizvodnja slamčica koje su nam poznate i danas. Slamčice se prave od polietilena ili polipropilena, njihova upotreba je jednokratna, nisu biorazgradive, a teško se recikliraju, pa vrlo često završe na deponiji. Tek pre nekoliko godina počelo je značajnije da se ukazuje na njihovu štetnost po životnu sredinu. 

Pre tri godine započeto je obeležavanje dana bez slamčica (Skip the straw day) koji se uvek obeležava četvrtog petka u februaru. Ovaj projekat pokrenut je od strane grupe učenika iz Mičigena. Cilj obeležavanja ovog dana jeste da se smanji jednokratna upotreba plastičnih slamčica, ali i da se ukaže na to koliko ovi predmeti škode svima nama. Iskorišćene slamčice dospevaju do mora i okeana i ugrožavaju ribe, morske kornjače, albatrose i druge životinje. Pored toga, plastika od koje se prave slamčice ne razlaže se u potpunosti i mikročestice završavaju u vodi i zemljištu, gde ispuštaju štetne materije (između ostalog i bisfenol A). 

Slamčice čine veliki deo celokupnog plastičnog otpada na planeti. Prilikom čišćenja obale okeana u prethodnih 30 godina sakupljeno je više od 9 miliona slamčica. Takođe, pojavile su se mnoge fotografije i video snimci životinja kojima su slamčice na neki način ugrozile život. U Sjedinjenim Američkim Državama se 2011. godine pojavila vest da se dnevno iskoristi 500 miliona slamčica, a da prosečan čovek potroši 1,6 slamčica dnevno. Nakon toga, pokrenute su mnoge kampanje protiv korišćenja plastičnih slamčica, a ovi podaci nisu zvanično potvrđeni, ali nisu ni negirani. Ne možemo da pretpostavimo da li je to istina ili ne, ali ono što znamo jeste da bi bilo značajno da se što veći broj ljudi makar jednom godišnje odluči da popije piće bez slamčice. 

Šta mi možemo da uradimo? 

Svesni smo da slamčice mogu biti korisne, pa čak i neophodne starim ljudima ili ljudima sa pojedinim oboljenjima, ali i tu postoji alternativa. Umesto kupovine plastičnih slamčica, možemo koristiti papirne ili slamčice od bambusa (koje se mogu koristiti više puta). Sledeći korak kojim ćemo smanjiti upotrebu slamčica je da prilikom poručivanja pića u kafiću zamolimo konobara da nam ne donosi slamčicu. Naravno, tu su i česte akcije čišćenja kojima se možemo priključiti i pomoći da očistimo svoje okruženje od plastike.

Izuzev od bambusa i papira, slamčice se prave i od metala, kartona, otpadaka od šećerne trske, kao i od jestivih materijala, pirinča, morske trave i slično. Nekoliko zemalja zabranilo je upotrebu plastičnih slamčica, a pojedine kompanije u Srbiji takođe su se odrekle plastičnih i uvele papirne slamčice. 

Mi vam predlažemo da danas preskočite slamčice i podstičemo vas da nastavite praksu, odreknete ih se zauvek i time načinite važan ekološki korak koji umnogome znači svim živim bićima na našoj planeti. Koristite haštag #skipthestraw na društvenim mrežama i delite informacije sa prijateljima kako bi što više nas reklo ne plastičnim slamčicama!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime