NaslovnaEko kalendarDan crvene pande: Crveni heroji u opasnosti

Dan crvene pande: Crveni heroji u opasnosti

414
0

Ako izgovorite Ailurus fulgens pred poznavaocem latinskog jezika on će nesumnjivo pomisliti da pričate o nekoj mački koja svetli. Iako je prevod reči Ailurus – mačka i fulgens – svetleći, nećemo govoriti o svetlećoj mački. Ailurus fulgens je naziv za crvenu malu pandu. Ova vrsta životinje pripada grupi psolikim zverima u okviru reda zveri (Carnivora).

Dakle, do sada smo zaključili da ova panda ne svetli, nije mačka i još nešto – nije panda, bar ne velika panda (Ailuropoda melanoleuca) iz porodice medveda (Ursidae). Zanimljivo je da su crvene pande opisane 50 godina pre velikih pandi, međutim ime češće ima obrnutu asocijaciju.

Od 2009. godine, u septembru se izdvaja jedan dan kao internacionalni dan crvene pande. Praznik je, kao i za mnoge druge ugrožene vrste, nastao sa ciljem da se na globalnom nivou raširi vest i uvede u svakodnevni razgovor tema o ugroženim životinjama. 

U okviru vrste razlikuju se dve podvrste – zapadna crvena panda (Ailurus fulgens fulgens) i istočna crvena panda (Ailurus fulgens styani). Obe vrste nastanjuju Aziju u predelu Himalaja u šumskim krajevima na visini od 1800-4500 metara.

Dužina tela ovih sisara je u proseku oko 1 metar sa dužinom repa koja se kod odraslih jedinki kreće u rasponu između 20 i 30 cm. Rep koji zauzima skoro 30% dužine tela ima ulogu pokrivača tokom hladnih dana, a ponekad služi i kao jastuk.

Crvena boja krzna predstavlja kamuflažu, odnosno adaptaciju za izbegavanje predatora jer većina drveća na kojima crvene pande provode vreme ima crvenkastu koru. Sa trbušne strane krzno je tamne, crne boje što je opet u skladu sa izbegavanjem predatora, ukoliko oni vrebaju sa zemlje zbog tamnog krzna pande će biti slabije uočljive.

Odstupanja postoje mestimično i u predelu lica. Ove svetlije šare oblika suza oko očiju i njuške imaju ulogu u odbijanju sunčevih zraka i na taj način smanjuju potencijalno oštećenje čula vida.

Ranoranioci su, ali ne preskaču popodnevne dremke, pa predveče mogu da nastave sa aktivnostima.

Vreme provode samostalno osim u sezoni parenja kada se sreću u parovima.

Kroz kombinaciju različitih pokreta i ispuštanja zvukova, crvene pande uspostavljaju komunikaciju i na taj način se formiraju parovi ili se uspostavlja protok signala o prisustvu predatora.

Ženke vode brigu o potomstvu. Mladunci sa sivim siromašnim krznom i zatvorenim očima i ušima postaju sposobni da se odvoje od majke tek nakon tri meseca, međutim ostaće uz nju sve do sledeće sezone parenja.

Ishrana im je više vegeterijanska iako spadaju u grupu mesoždera. Povremeno se hrane jajima insekata ili sitnim životinjama, ali omiljeno jelo na trpezi im je bambus.

Crvene pande su mali heroji među životinjama, često se nazivaju i simbolima života. Ovaj nadimak je itekako zaslužen. Ove životinje pospešuju zdravlje ekosistema u kojem se nalaze. Održavaju reke i šume čistim, što je od izuzetne važnosti za planetu.

Održavanjem najvećih šuma južne Azije u optimalnoj funkciji imaju ulogu u regulisanju efekta klimatskih promena na druge životinje i ljude na istom području.

Reke Bramaputra i Gang snabdevaju polovinu stanovnika Kine čistom vodom zahvaljujući crvenim junacima.

Bramaputra
Izvor: www.worldatlas.com

Nedovoljno cenjene od strane ljudske populacije spadaju u kategoriju ugroženih vrsta. Trenutno na planeti se nalazi samo 10.000 jedinki. Najveći uzrok smanjenja brojnosti je seča šuma, odnosno uništavanje njihovog prirodnog staništa. Dodatni faktor koji utiče na opasnost od istrebljenja vrste je krivolov.

U Kini su uspostavljene određene mere zaštite kako bi se sprečilo dalje ugrožavanje vrste, poput uvođenja strožih kontrola u lovištima i organizovanja grupa ljudi koji vode brigu o mladuncima koji su ostali bez majčinske brige. Sa ovim divnim ljudima crvenim pandama je pružena odgovarajuća pažnja, a ni zabava nije uskraćena.

Izvor: travelnewsnepal.com

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime