Насловна Свет око нас Вода 29. јун – Дан Дунава

29. јун – Дан Дунава

629
0

Дунав извире у Немачкој код града Донаушинген. Настаје од две мање реке, Брег и Бригах. Дугачак је чак 2857 км, чиме спада у другу најдужу реку у Европи, после Волге. Протиче кроз 10 држава (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија и Украјина ), и чак четири престонице налазе се на обалама Дунава (Беч, Братислава, Будимпешта и Београд). Дужина Дунава која протиче кроз Србију износи 587км. Дунав свој пут завршава уливањем у Црно Море. Неке од највећих притока Дунава су Тиса, Морава, Ин, Вах, Драва, Сава, Олт, Прут.

Сваког 29. јуна у Европи се обележава Међународни дан Дунава кроз разне акције, радионице и догађаје. Баш на овај дан, једанаест подунавских земаља и Европска унија су 1994. године потписале Међународну конвенцију о заштити реке Дунав. Овогодишњи мото кампање је „Откријте Дунав!“.

https://lh6.googleusercontent.com/z6EzvhANZ6Ig7amirWXGORsPLMUDTO-T0Rs4O_t31PzRqQB_mD8GObpVH0ypCtdJE4a6SqebvhorIkx8ANaIYD3-t3axl7zS6LfnpFEV0iMgOZZUXrvsF5dToiHz4h001v1YDm5GJ0ArEs_RHA

Неки су поранили и већ прославили дан Дунава, јер овај „празник“ није фиксиран за један дан, већ се дешава у периоду од марта до јула. На земунском кеју 14. јуна испред галерије „Стара капетанија“ је организована бесплатна радионица фотографије у природи за младе и вођење кроз изложбу „Моја река, моји снови“. Традиционални наградни конкурс „Дунавски уметник“ под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и „ЈКП Зеленило – Београд“  померен је за наредну школску годину. Упркос томе што су скоро све активности или отказане или одложене на неодређено време за 2020. годину, Дан Дунава ће се ипак прославити. На сајту http://www.srbijavode.rs/web/ биће формирана платформа где ће се приказивати кратки едукативни филмови о занимљивостима и знаменитостима реке Дунав као и кратак квиз знања. 

Занимљивости:

  • На дну реке Дунав, налазе се бројни ратни бродови који који су потонули током другог светског рата. Данас када ниво реке опадне могу се видети са обале.
  • Дунав је река која има највише различитих имена због своје мултиетичности. Тако су га Трачани звали Istros, а Скити Matas. У Немачкој и Аустрији га зову Danau, док га Французи зову La Danibe. Мађари га зову Duna, а Турци Дунав називају Tuna.
  • Дунав као једна од најбитнијих река Европе, садржи многе жаштићене врсте биљног и животињског света. Код нас се у Дунаву може наћи кечига која спада у заштићену врсту рибе.
  • Јохан Штраус је компоновао једну од својих најлепших композиција „На лепом плавом Дунаву“.

Дунав је једна велика и магична европска река и њене квалитете и лепоту морамо сачувати. Краси сваки град и државу кроз коју пролази и битан је ресурс. Дунав је станиште многим врстама па чак и неким заштићеним. Сигурна сам да скоро свако има неку успомену везану за Дунав, зато да не би то остала само успомена и историја, потрудимо се да ову реку одржимо чистом и још лепшом за нас као и за будуће генерације. Реке су неизоставни део природе, зато одбранимо и сачувајмо их!

https://lh5.googleusercontent.com/JjP4WyRoSIeOTChBoxGxkH1eK4gO0plquQjar_mXrSZxsP9YOdCXq2dmth_-rjhwNcOQ0G2pV4CDqfeZfYuXz_oQINnSy8V_FTRhYturVvMFt7U1oN9-Y2aNc3TKTyoqXBXOPYHzamN4uZHysg

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име