NaslovnaSvet oko nasVoda29. jun – Dan Dunava

29. jun – Dan Dunava

475
0

Dunav izvire u Nemačkoj kod grada Donaušingen. Nastaje od dve manje reke, Breg i Brigah. Dugačak je čak 2857 km, čime spada u drugu najdužu reku u Evropi, posle Volge. Protiče kroz 10 država (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina ), i čak četiri prestonice nalaze se na obalama Dunava (Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd). Dužina Dunava koja protiče kroz Srbiju iznosi 587km. Dunav svoj put završava ulivanjem u Crno More. Neke od najvećih pritoka Dunava su Tisa, Morava, In, Vah, Drava, Sava, Olt, Prut.

Svakog 29. juna u Evropi se obeležava Međunarodni dan Dunava kroz razne akcije, radionice i događaje. Baš na ovaj dan, jedanaest podunavskih zemalja i Evropska unija su 1994. godine potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti reke Dunav. Ovogodišnji moto kampanje je „Otkrijte Dunav!“.

https://lh6.googleusercontent.com/z6EzvhANZ6Ig7amirWXGORsPLMUDTO-T0Rs4O_t31PzRqQB_mD8GObpVH0ypCtdJE4a6SqebvhorIkx8ANaIYD3-t3axl7zS6LfnpFEV0iMgOZZUXrvsF5dToiHz4h001v1YDm5GJ0ArEs_RHA

Neki su poranili i već proslavili dan Dunava, jer ovaj „praznik“ nije fiksiran za jedan dan, već se dešava u periodu od marta do jula. Na zemunskom keju 14. juna ispred galerije „Stara kapetanija“ je organizovana besplatna radionica fotografije u prirodi za mlade i vođenje kroz izložbu „Moja reka, moji snovi“. Tradicionalni nagradni konkurs „Dunavski umetnik“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i „JKP Zelenilo – Beograd“  pomeren je za narednu školsku godinu. Uprkos tome što su skoro sve aktivnosti ili otkazane ili odložene na neodređeno vreme za 2020. godinu, Dan Dunava će se ipak proslaviti. Na sajtu http://www.srbijavode.rs/web/ biće formirana platforma gde će se prikazivati kratki edukativni filmovi o zanimljivostima i znamenitostima reke Dunav kao i kratak kviz znanja. 

Zanimljivosti:

  • Na dnu reke Dunav, nalaze se brojni ratni brodovi koji koji su potonuli tokom drugog svetskog rata. Danas kada nivo reke opadne mogu se videti sa obale.
  • Dunav je reka koja ima najviše različitih imena zbog svoje multietičnosti. Tako su ga Tračani zvali Istros, a Skiti Matas. U Nemačkoj i Austriji ga zovu Danau, dok ga Francuzi zovu La Danibe. Mađari ga zovu Duna, a Turci Dunav nazivaju Tuna.
  • Dunav kao jedna od najbitnijih reka Evrope, sadrži mnoge žaštićene vrste biljnog i životinjskog sveta. Kod nas se u Dunavu može naći kečiga koja spada u zaštićenu vrstu ribe.
  • Johan Štraus je komponovao jednu od svojih najlepših kompozicija „Na lepom plavom Dunavu“.

Dunav je jedna velika i magična evropska reka i njene kvalitete i lepotu moramo sačuvati. Krasi svaki grad i državu kroz koju prolazi i bitan je resurs. Dunav je stanište mnogim vrstama pa čak i nekim zaštićenim. Sigurna sam da skoro svako ima neku uspomenu vezanu za Dunav, zato da ne bi to ostala samo uspomena i istorija, potrudimo se da ovu reku održimo čistom i još lepšom za nas kao i za buduće generacije. Reke su neizostavni deo prirode, zato odbranimo i sačuvajmo ih!

https://lh5.googleusercontent.com/JjP4WyRoSIeOTChBoxGxkH1eK4gO0plquQjar_mXrSZxsP9YOdCXq2dmth_-rjhwNcOQ0G2pV4CDqfeZfYuXz_oQINnSy8V_FTRhYturVvMFt7U1oN9-Y2aNc3TKTyoqXBXOPYHzamN4uZHysg

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime