Насловна Свет око нас Вода 29. јун – Дан Дунава

29. јун – Дан Дунава

3425
0
Време читања: 3 минута

Дунав извире у Немачкој код града Донаушинген. Настаје од две мање реке, Брег и Бригах. Дугачак је чак 2857 км, чиме спада у другу најдужу реку у Европи, после Волге. Протиче кроз 10 држава (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија и Украјина), и чак четири престонице налазе се на обалама Дунава (Беч, Братислава, Будимпешта и Београд). Дужина Дунава која протиче кроз Србију износи 587 км. Дунав свој пут завршава уливањем у Црно Море. Неке од највећих притока Дунава су Тиса, Морава, Ин, Вах, Драва, Сава, Олт и Прут.

Сваког 29. јуна у Европи се обележава Међународни дан Дунава кроз разне акције, радионице и догађаје. Баш на овај дан, једанаест подунавских земаља и Европска унија су 1994. године потписале Међународну конвенцију о заштити реке Дунав. Овогодишњи мото кампање је „Будите активни! Сачувајте Дунав!“.

Неки су поранили и већ прославили дан Дунава, јер овај „празник“ није фиксиран за један дан, већ се дешава у периоду од марта до јула. На Земунском кеју 15. јуна у покровитељству Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и „ЈКП Зеленило – Београд“  прослављен је дан Дунава. Кроз едукативну радионицу упознавали су децу и одрасле са биљним и животињским светом на каналима Дунав – Тиса – Дунав. Самим тим се подизала свест о важности реке Дунав и њеном о очувању. Грађани Панчева су се удружили и очистили реке Тамиш и Дунав. У оквиру манифестације „Дан Дунава 2019“ на територији Републике Србије, млади истраживачи Србије спровели су пројекат „Дунавски уметник“, наградни конкурс за младе узраста од 6 до 18 година.  Неки од циљева саме кампање били су да се спроведе информативна кампања усмерена на основне школе на сливу Дунава и да се да подршка победничким групама за учешће на централном догађају поводом дана Дунава у Београду. 

Занимљивости:

  • На дну реке Дунав налазе се бројни ратни бродови који који су потонули током другог светског рата. Данас када ниво реке опадне могу се видети са обале.
  • Дунав је река која има највише различитих имена због своје мултиетичности. Тако су га Трачани звали Istros, а Скити Matas. У Немачкој и Аустрији га зову Danau, док га Французи зову Le Danube. Мађари га зову Duna, а Турци Дунав називају Tuna.
  • Дунав, као једна од најбитнијих река Европе, садржи многе заштићене врсте биљног и животињског света. Код нас се у Дунаву може наћи кечига која спада у заштићену врсту рибе.
  • Јохан Штраус је компоновао једну од својих најлепших композиција „На лепом плавом Дунаву“.

Дунав је једна велика и магична европска река и њене квалитете и лепоту морамо сачувати. Краси сваки град и државу кроз коју пролази и битан је ресурс. Дунав је станиште многим врстама па чак и неким заштићеним. Сигурна сам да скоро свако има неку успомену везану за Дунав, зато да не би то остала само успомена и историја, потрудимо се да ову реку одржимо чистом и још лепшом за нас као и за будуће генерације. Реке су неизоставни део природе, зато одбранимо и сачувајмо их!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име