Насловна Еко календар 29. новембар – Међународни дан јагуара

29. новембар – Међународни дан јагуара

958
0
Време читања: 3 минута

Јагуар (Panthera onca) спада међу највеће мачке на свету, трећи је по величини одмах иза тигра и лава. Отмен и неухватљив, јагуар корача западном хемисфером, која је његово природно станиште. Народ Маја одувек је био фасциниран овом врло смелом животињом, која сем човека нема природног непријатеља. Упадљиве шаре брзо су постале главна мета у лову од стране човека, те се јагуар данас налази на листи угрожених врста. У марту 2018. године одлучено је да управо 29. новембар буде дан када се обележава Међународни дан јагуара. 

Јагуар у митологији и народ Маја

Колико је јагуар посебан и значајан за јужноамерички континент најбоље показује поменути народ који, опчињен снагом ове дивље мачке, према њој има и огромно страхопоштовање. У митологија Маја, јагуар има посебно место и симболику. Сматра се да је јагуар краљ подземља, али за њих представља и божанску фигуру. Занимљиво је да се ова животиња тумачи као скривено сунце, а импресивне шаре симбол су звезда које сијају на ноћном небу. 

Непобедива мачка и њене одлике

Снажан јагуар најактивнији је током сумрака када је прави господар џунгле. Поменута џунгла његово је омиљено место за живот јер је прекривена обиљем зеленила. У правом тропском окружењу, ова радознала дивља мачка слободно истражује и лови. Јагуар насељава кишне амазонске шуме, али остаје на надморској висини до 250 метара. Храни се осталим дивљим животињама које веома успешно лови, међутим веома је познат и боравак јагуара близу воде, где су савршени чак и у риболову. Јагуари су изузетно добри пењачи, те им ова вештина помаже када се спремају за лов јер са дрвећа надгледају плен. 

Јагуари могу бити тешки до 160 килограма, док је им животни век од 12 до 15 година. Могу достићи импресивну максималну брзину до 80 километара на час. Његове упечатљиве шаре имају веома значајну улогу у џунгли, која је као њихово природно станиште веома сурова. Шаре којима је јагуар украшен служе како би се ова дивља мачка камуфлирала и тиме остала непримећена док лови. Као што је случај и код многих других животиња, сваки јагуар има своју јединствену и непоновљиву шару. 

Од свих осталих великих мачака имају најјачи ујед, заједничко им је што могу да ричу, али не и да преду. Јачина јагуарове рике може бити и до 114 децибела. Јагуар прихвата друштво само када треба да пронађе партнера. Мајка треба да оспособи младунче те време проводи са њим и учи га многим вештинама, а младунче постаје самостално са две године. Тада креће у потрагу за својом територијом, коју као и многе друге животиње обележава урином или риком. Мали јагуари време са мајком проводе тако што уче да лове заштићени од непредвидиве околине. 

Јак и усамљен, али и веома угрожен

Шездесетих година прошлог века, годишње је убијано око 18.000 јагуара, највише због крзна. Процењује се да је данас на слободи преостало око 15.000 јединки јагуара. Деградација тропских кишних шума као и прекомерна сеча дрвећа оставиле су као последицу уништено природно станиште јагуара. Кривилов и климатске промене такође веома утичу на опстанак ове животиње. У 2020. години, пожар који је захватио 29.000 квадратних километара у Пантаналу уништио је огромну површину коју насељавају јагуари. Прилично тужне слике забележиле су борбу и спасавање јагуара. Међутим, упркос неповољним околностима са којима се јагуари свакодневно суочавају, увек су присутне многобројне акције које помажу њиховом очувању. Национални парк Енконтро дас Агуас природни је резерват са највећом концентрацијом јагуара на свету.  

Да ли сте знали:

  • Да је јагуар је национална животиња Гвајане и да се налази на грбу ове државе
  • Да се слика јагуара налази на новчаници бразилског реала
  • Да је јагуар био званична маскота Олимпијских игара, које су се одржале у Мексику 1968. године

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име