Насловна Еко календар 22. фебруар – Дан извиђача

22. фебруар – Дан извиђача

1097
0
Време читања: 4 минута

Извиђачи, увек спремни да штите природу, украшени симболичном марамом, су организација чији је циљ неформално васпитање и образовање деце и омладине кроз практичан рад у природи. Извиђачи уче о законима природе, правилима о боравку у шуми, оријентацији и топографији, како се ложи ватра, а организују и препознатљиве излете и смотре. Како би лакше расподелили задатке, извиђачи се деле у јединице, често назване четама или одредима. 

Дан извиђача обележава се данас, 22. фебруара, а у периоду од 22. до 27. фебруара, цела недеља посвећена је сећању на осниваче извиђачког покрета у Србији и свету.

Оснивање извиђачког покрета

Оснивање првог извиђачког („скаутског”) покрета догодило се 1907. године у Лондону. За оснивање Светског скаутског покрета заслужан је британски официр Роберт Баден Паул. Пре него што је идеју о оснивању спровео у дело, организовао је пробни камп у августу 1907. године, који је био намењен дечацима, а одржао се на острву Браунси, на југу Енглеске. Књигу „Извиђаштво за дечаке” коју је посветио скаутском покрету објавио је 1908. године, а убрзо је исту књигу анализирао лекар Милош Поповић док је вршио службу у Немачкој. 

Историјат Савеза извиђача Србије

Традиција дуга 110 година и многе успешно одржане смотре јесу оно што карактерише Савез извиђача Србије. Први извиђачки одред у нашој земљи основан је 1911. године уз велику ангажованост и посвећеност поменутог Милоша Поповића, који се назива оцем извиђача у Србији. 

С обзиром на то да је први одред основан 6. маја, овај датум слави се као рођендан извиђача у нашој држави. Исте године када је основан први одред у Београду, основане су мало касније и чете у Нишу, Крагујевцу, Ваљеву и Врању. Краљ Петар I Карађорђевић финансирао је штамппање првог извиђачког приручника. После ратног периода који је захватио нашу државу, прва успешна обнова извиђачке организације догодила се 1948. године у Врању. Обнављање постојећих и стварање нових чета одигравало се током 1950. године. Име које извиђачка организација носи и дан данас проглашено је 1959. године

За више од стотину година постојања, одржано је чак 10 смотри Савеза извиђача Србије на којима је учествовало преко 20 хиљада извиђача, а важно је напоменути и учешће Савеза у међународним камповима и смотрама организованим од стране Европске и Светске извиђачке органнизације. 

Значајан догађај за Савез извиђача Србије догодио се 2014. године када је наша организација била домаћин европске „Извиђачке академије” на којој је учествовало око 400 извиђача из чак 40 земаља.

Занимљивости о извиђачима широм света

У свету постоји око 50 милиона извиђача у чак 170 држава и сваким даном тај број расте. Доња граница за учлањење је 7 година, али горња граница не постоји, тако да сте увек добродошли. 

Поред фасцинантних смотри и камповања, извиђачи често имају занимљива такмичења где показују своје знање, спретност и спремност (физичка дисциплина, шифроване поруке, путни знакови). 

Само пет држава на свету нема извиђачке одреде, а то су Андора, Кина, Куба, Лаос и Северна Кореја. Ging gang guli је песма са измишљеним речима, коју је написао Роберт Баден Пауел како би спојио све извиђаче на свету приликом сусрета. 

Многе познате личности биле су део извиђачке организације: Нил Армстронг, краљица Елизабета II, али и многи други краљеви и краљице широм света. Од наших познатих личности издвајају се Здравко Чолић, академик Павле Савић, Душко Радовић и Мика Антић.

За сам крај овог текста, остављам речи Десанке Максимовић о извиђачима и њиховим вредностима:

Поручила бих свим ђацима да се упишу у извиђаче. Извиђачима само то – да буду онакви какве сам их до сада виђала. Бољи ваљда и не могу бити. Та организација тако добро делује на једну младу душу, на васпитање карактера младих људи. Учи их самосталности, подиже им самосвест, вежба их у вредноћи, доприноси одлукама брзим, сналажљивости… Мислим да се омладина најпотпуније васпитава баш у извиђачкој организацији. Мислим да ту млади највише одговорности примају и да ту највише самосталности стичу. А да не говоримо о другарству које се ту развија. 

То је најдрагоценије. То задовољство да имате друга, брата такорећи. То је нешто изванредно. А извиђачи баш то имају.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име