Насловна Живи свет Биљке 27. фебруар – Дан јагода

27. фебруар – Дан јагода

615
0

Ако постоји бар један разлог зашто нестрпљиво чекамо пролеће, то је онда свакако због воћке која припада породици ружа, неодољивог мириса и укуса, лепог изгледа, миљеника деце, али и старијих, поред трешње правог весника пролећа – јагоде. 

Шумска јагода (Fragaria vesca L.) је врло вероватно прво воће које је човек почео да користи у исхрани. Она је распрострањена на свим континентима, изузев Аустралије. Са појавом баштенске јагоде (F. ananassa Duch.), која је настала спонтаном хибридизацијом чилеанске и вирџинијске јагоде у 18. веку, почиње гајење ове воћне врсте.

Стадијуми развића плода јагоде

Јагоде припадају вишегодишњим зељастим биљкама. Једино су воће које имају семе са спољашње стране. У просеку, свака јагода на себи има око 200 семенки. Оне нису бобичасто воће, попут боровнице или грожђа. Семе бобичастог воћа се налази у унутрашњости плода, па ботаничари сматрају да је свако семе на јагоди посебна воћка. 

Земљиште представља важан чинилац од кога у великој мери зависи принос, квалитет плодова и економичност производње јагоде. За узгој су неопходна плодна, дубока и растресита земљишта. Високи приноси се постижу само када је земљиште у засаду обезбеђено довољним количинама неопходних биогених елемената (азот, фосфор, калијум). Земљиште треба да садржи и 3-5% хумуса и да је благо кисело. Такође, мора бити без корова јер они засењују биљку и што је најважније – одузимају хранива и воду јагоди. Јагода је веома отпорна на ниске температуре и не нападају је болести и штеточине у великој мери.

Плод јагоде је изузетно привлачног изгледа, атрактивно црвене боје, пријатног, складно слатко-накиселог укуса и изражене ароме. Има велику хранљиву вредност, али она зависи од сорте, степена зрелости, родности и примењене агротехнике. Он садржи: око 8-12% суве материје, око 7-8% шећера (где доминира глукоза), око 1% органских киселина и до 0,70% минералних материја (нарочито Р), од 30-100 мг витамина C и других корисних материја.

Имајући у виду овако богат хемијски састав, још у античком Риму су сматрали да јагода има лековита својства. Она је коришћена за лечење разних обољења, од депресије преко несвестице, главобоље, камена у бубрегу, упале грла… Јагоде смањују ризик од срчаних обољења и одређених тумора (нарочито тумора дебелог црева), а пошто садрже доста нитрата, побољшавају проток крви и кисеоника до мишића. 

Осим плода, за лечење се може користи корен и листови јагоде. Чај од листова се користи као лек за екцеме, грипе, прехладе, али и лечењу костобоље.

Када је у питању производња, од свих континената Европа је највећи произвођач. Следе је Северна Америка и Азија. САД су прве по производњи јагода у свету. Отуда и податак да када би се све јагоде произведене у Калифорнији током једне године поређале плод уз плод, обишле би свет 15 пута. После САД, ту су и Турска, Шпанија, Мексико, Република Кореја, Египат, Пољска, Јапан, Немачка, Италија, Француска…

Берба, извор: www.google.rs

Код нас, производња јагоде за тржиште је почела после Другог светског рата. У Србији се према последњим анализама јагода гаји на 6892 хектара, просечан принос је 3,2 тоне по хектару, а укупан годишњи принос 21.735 тона ове воћке.

Плодови јагоде садрже многобројне органске и неорганске састојке који су потребни човечијем организму. Они обезбеђују нормални развој људског организма, јачају његову способност и отпорност, доприносе успешнијем излечењу од разних болести и бржем опоравку после прележаних болести. Од њих можемо правити сок, компот, слатко, џем, ликер, а могу да се суше и замрзавају. Када размотримо све погодности и благодати које нам ово воће пружа, није ни чудо да су јагоде добиле свој дан и то данас – 27. фебруара.

За најверније обожаваоце јагода ту је и Музеј (Le Musée de la Fraise) посвећен јагодама који се налази у Белгији. У склопу музејске продавнице, може се купити све посвећено овом воћу, од џема до пива са укусом овог воћа.

На крају, широм света је прихваћено веровање да јагода поседује афродизијачка својства и поспешује љубавну моћ. Ако обратимо пажњу на њен срцолики облик и жаркоцрвену боју сасвим је оправдано што је посвећена Венери, богињи љубави.

Па, нема друге него трк на пијацу по јагоде!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име