Насловна Еко календар 9. Децембар – Дан лама

9. Децембар – Дан лама

825
0
Време читања: 3 минута

Свима су нам добро познате ове мекане животиње, виђамо их на смешним снимцима и фотографијама, у зоолошким вртовима, на фармама… И стварно су супер! Није ни чудо што имају дан посвећен себи. Тај дан се обележава  деветог децембра и врло је популаран, као и створења којима је посвећен. Овај дан, иако кратке традиције, већ има своје обичаје који су можда прекопирани из неких старијих празника, али то не умањује његову легитимност и радост приликом славља.

Ламе припадају породици ламоида, са својим рођацима алпакама су припитомљене још пре око 6.500 година у Перуу.  Са још увек дивљим викуњама и гванком су витки, безгрби рођаци камила са дугачким вратом и шпицастим ушима, који су након леденог доба населили просторе Јужне Америке.

Ламе су највећи припадници породице Camelidae. Висина до рамена износи 120 cm,  мужјаци су тешки између 136 и 181 kg, а женке између 104 и 158 kg

Ламе су мирне и дружељубиве животиње, навикнуте на људе, али могу лако бити узнемирене. У тим случајевима, ламе могу и да нападну снажним ударцима нога, испусте звук високог тона и пљуну на јединку која их је узнемирила. Пљувачку користе како би успоставиле доминацију над другим члановима крда или као одбрану од предатора, због чега су често коришћене и као чувари. Ламе су примарно узгајане и припитомљене као носачи терета јер могу понети до 60 килограма. Уколико има више терета него што јој одговара, лама ће мирно седети на поду и неће кренути. Са тешким теретом може дневно да пређе до 30 километара.

Попут оваца и говеда, ламе пљују па поново жваћу своју храну, али нису преживари. Имају веома дуго дебело црево које им омогућава да сваре биљке богате целулозом. 

Бременитост лама траје 11 месеци, а младунче је већ након сат времена, способно да стоји на сопственим ногама и сиса. Животни век ламе је између 15 и 25 година, али постоје и изузеци који живе и до 30.

Ламе се узгајају већ дуго, пре свега као товарне животиње, али и због њиховог меса и крзна. Шишају се једном у две године. И дан данас се узгајају из ових разлога, али и као чувари стада коза и оваца.Попут паса чувара крећу се са крдом које бране од напада дивљих животиња. У модерно доба се користе и као терапеутске животиње. Људи проводе време са њима што утиче позитивно на њихово расположење.

Ламе и њихови рођаци нису угрожене врсте због масовног узгоја. 

Ове паметне животиње лаке за тренирање су показале на више начина да су корисне човечанству. Поред тога су врло занимљиве и умиљате, а могу чак да комуницирају и путем звиждања! Стога, ламе заслужују читав дан посвећен само њима. Деветог децембра можемо обележити Дан ламе облачењем костима ламе, прављењем статуа ламе, али сасвим је довољно и поделити фотографију или смешан снимак са пријатељима. Мoжете и отићи до најближе ламе и, ако је у добром расположењу, помазити је. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име