Насловна Еко календар 10. август – Светски дан лавова

10. август – Светски дан лавова

3965
0
Време читања: 2 минута

Светски дан лавова се обележава већ четврту годину за редом, а свако од нас може да га „прослави”на различит начин. Можете да обучете мајицу, закачите беџ или ставите профилну слику на друштвеној мрежи са сликом лава.

Зашто бих ја обележавао светски дан лавова?

Један једини разлог јесте да би се подигла свест о лавовима. Наравно да ако ставите профилну слику на фејсбук са сликом лава ви нећете спасити лавове. Међутим, ваши пријетељи ће се заинтересовати за вашу слику и сазнати да је баш данас светски дан лавова. А онда ће се запитати и зашто, зашто би такав дан уопште постојао? Наиме, светска популација лавова је опала за 70% у последњих 50 година.  Некада су се лавови могли наћи широм Африке, Азије и Европе, а данас их има само у Африци и Индији. И афрички и азијски лав спадају у угрожене врсте. Данас, већина афричких лавова живи у Јужној Африци и њихова бројност се процењује на 20 000, док их је пре само 100 година било пет пута више.

Што се тиче азијских лавова, прича је још тужнија. Са појавом ватреног оружја у 18. и 19. веку, азијски лав је истребљен на подручјима Турске, Ирана и већих делова Азије. Тренутно живе само у Гир шуми на северу Индије где их има око 300.

Проширимо свест, сачувајмо „краљеве џунгле”!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име