Насловна Еко календар 7. октобар – Дан LED расвете

7. октобар – Дан LED расвете

1487
0
Време читања: 2 минута

Ми смо већ писали о LED сијалицама, а захваљујући компанији Bridgelux, која се бави њиховом производњом, сваког 7. октобра, почевши од 2016. године, обележава се Дан LED расвете. Истраживачи Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуји Накамура су 2014. године, 7. октобра, добили Нобелову награду за унапређење LED светла, те је у њихову част одабран баш овај датум. За свој рад су добили награду, али поменути научници нису изумитељи LED расвете, већ се њени почеци назиру у далекој 1962. години, када је Ник Холониак Млађи развио прву светлећу диоду (light-emitting diode – LED) која је емитовала светлост у видљивом делу спектра. 

Иако су скупље, LED сијалице имају бројне предности у односу на „обичнеˮ (инкадесцентне), „штедљивеˮ (CFL) и флуоресцентне (неонске) сијалице, захваљујући чему су и добиле „свој данˮ. Пре свега, не садрже штетне супстанце које након одлагања могу угрозити животну средину и здравље људи. Осим тога, емитују мање топлоте и захтевају мањe електричне енергије за емисију исте количине светлости, као и друге врсте сијалица. На овај начин се смањује карбонски отисак, захваљујући мањој количини фосилних горива која се искористи за производњу струје. Радни век LED сијалица је неупоредиво дужи од радног века других сијалица. 

Захваљујући својој компактној величини, лаком одржавању, отпорности и способности фокусирања светла у једном правцу, LED расвета има широку примену. LED сијалице су део семафора, аутомобила, бицикала, телевизора и рачунара, могу се користити за осветљење просторија и као спољна расвета. 

Обележите овај дан тако што ћете бар једну сијалицу у свом домаћинству заменити LED сијалицом.  

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име