Насловна Еко календар Дан мешанаца

Дан мешанаца

1091
0
Извор: www.pixabay.com
Време читања: 4 минута

Данас је дан мешанаца – дан најбољег човековог пријатеља, и то оног без педигреа.

Овај дан слави се од 2005. године, захваљујући Колин Пејџ. Ова Американка се изборила за Национални дан паса мешанаца захваљујући својој великој љубави према животињама. Познате личности, са чијим је љубимцима радила, допринеле су томе да се Дан мешанаца прошири на све континенте тако што су промовисале њен рад. Овај празник се данас слави широм света, и то два пута годишње: 31. јула и 2. децембра

Ко су мешанци?

Мешанац је сваки пас који нема потврду о томе да је „чистокрван”. Дакле, чак и оне куце које јако личе на хаскија, вучјака, малтезера и слично, спадају у мешанце уколико немају родослов и због тога их неки одгајивачи одбацују.

Наравно, ово се не односи на све одгајиваче. Одговорни одгајивачи штенце који нису „чисте крви“, или оне који не испуњавају строге критеријуме кинолошког савеза, не избацују на улицу или шаљу у азил, него им обезбеђују сву потребну негу и потпуно бесплатно им налазе дом.

Мешање раса и мешанци

Помски, лабрадудл, гобериан… све ово су „производи“ мешања, тј. укрштања раса. Кучићи који имају два расна родитеља, називају се мелези, док су мешанци сви они пси који у својим генима имају више од три различите расе. Порекло мешанца може се одредити ДНК тестом, и на тај начин открити егзотично породично стабло сваког „доџера“, што би сваком власнику сигурно било занимљиво за тумачење!

Предности мешанаца

Помски, лабрадудл, гобериан… све ово су „производи“ мешања, тј. укрштања раса. Кучићи који имају два расна родитеља називају се мелези, док су мешанци сви они пси који у својим генима имају више од три различита родослова. 

Мало појашњење термина раса и родослов:
Расом се подразумева група животиња која носи одређена карактеристична наследна обележја, која се преносе на потомство. Уз расу се најчешће помињу појмови: чистокрвност, стандард и родослов. Чистокрвност означава тачност и проверљивост података да неки потомак потиче од родитеља који су припадници исте расе. Родослов представља документ који издаје кинолошки савез и њиме се потврђује да пас потиче од родитеља и даљих предака са наведеним карактеристикама.

За увид у егзотично породично стабло сваког „доџера“, може се урадити ДНК тест. Ови тестови се користе за одређивање сродности са другим јединкама (које могу бити расне или не). Добијени резултати ће сигурно бити занимљиви за тумачење!

Предности мешанаца

Оно што власници расних паса најчешће истичу као разлог за куповину је предвидивост физичких и психичких карактеристика. То донекле јесте тачно захваљујући документованом пореклу, али постојање педигреа не представља никакву гаранцију.

Постоје мешанци код којих на први поглед можете видети од којих расних комбинација су настали, што можете искористити да предвидите неке генералне карактерне црте. На пример, ако у свом мешанцу видите да прилично личи на вучјака, можете претпоставити да ће бити послушан, одан и заштитничког карактера. 

Такође, што се здравља тиче, мешанци су обично здравији, отпорнији и имају мање генетичких предиспозиција за одређене болести. Истраживања су показала да мешанци имају мање шансе да оболе од 10 генетичих поремећаја, што се приписује већем генетичком диверзитету у односу на „чистокрвне” псе.

Ако сте мислили да мешанца не можете водити на изложбе, преварили сте се! У већим градовима широм Србије организују се такмичења за најлепшег, најшармантнијег и најчупавијег мешанца и у овим изложбама судије често имају веома тежак задатак.

Познати мешанци

Мешанци нису ништа мање паметни, спретни, забавни и занимљиви од расних паса, а неки од њих су се пробили до звезда, и то у буквалном смислу те речи. Наравно, под тиме мислимо на Лајку, чувену по томе што је била прва животиња која је одлетела у свемир. Поред ње, у познате мешанце спадају и Бенџи, пас који је глумио у неколико филмова од 1974. до 2000. године, затим Синбад, први мешанац који је добио војни чин, и други.

Занимљивост: Лајка се заправо није тако звала. Име Лајка долази од руске речи која значи лавеж. Њено право име било је Кудравка. Нажалост, није се вратила жива на Земљу.
Извор: www.nationalgeographic.rs

Хуманост

Многе псе који заврше у прихватилишту чека тужна судбина, попут несигурне будућности, живота у кавезу или, у најгорем случају, еутаназије.  Због тога, пас који је живео на улици биће јако срећан када коначно пронађе топли дом.

Приче власника мешанаца често су пуне дирљивих момената и неретко се чује реченица “Не знам ко је кога спасио,  ја њега или он мене.”

Оно што је сигурно јесте да ћете у мешанцу наћи верног пријатеља за цео живот, са којим ћете доживети пуно авантура и створити мноштво лепих успомена. Зато се овог 2. децембра упутите до најближег азила и нађите новог крзненог другара великог срца.

Усвојите

Азили широм света ове датуме користе као „дане отворених врата“ и најбољу прилику за усвајање мешанаца. Уколико нисте у прилици да усвојите једног другара за цео живот, разговарајте са људима који раде у прихватилишту за псе и сазнајте како можете да им помогнете – донацијом хране, средстава, волонтирањем, привременим смештајем за куце и слично. 

Да ли и ви делите живот са неким мешанцем? Пошаљите нам слику и поделите своју причу!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име